Toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı: Metal işçileri MESS önünde eylemde

Türk Metal Sendikası, MESS ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmayınca eyleme geçti. İşçiler birçok ilde MESS önüne siyah çelenk bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023'de başlayan ve  145 bin 33 işçiyi doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. Bunun üzerine Türk Metal Sendikası Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Manisa başta olmak üzere birçok ilde MESS ofislerine siyah çelenk bıraktı.

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 26 Eylül 2023’de başladı. Yapılan beş oturum sonrasında, 22 Kasım 2023’de sendika, MESS’in sergilediği tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etti ve uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu açıkladı.

Sendika Şube Başkanları ve üyeleri, bugün Bursa'da saat 14'de Akpınar Caddesi'nde bulunan MESS Bursa ofisi önüne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından ofisin önüne siyah çelenk bırakılarak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Sendika üyeleri, yürüyüş ve açıklamada, "İş, ekmek yoksa barış da yok" "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Gemileri yaktık, geri dönüş yok" , "Ey MESS şaşırma sabrımızı taşırma", "Bursa ovası Türk Metal'in yuvası" sloganları attı.

MESS BİZE 'BOĞAZ TOKLUĞUNA ÇALIŞIN' DİYOR

Basına açıklama yapan Türk Metal Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, "İşveren sendikası MESS ülkenin içinde bulunduğu durumu, hayat pahalılığını, enflasyonu, geçim sıkıntısını hiçe sayarak sendikamıza sadece yüzde 35 oranında zam teklif etti. Yani MESS bize 'emeğinizin karşılığını almayın' dedi. 'Boğaz tokluğuna yarı aç yarı tok çalışın' dedi. 'Siz böyle yaşarken biz ihracat ve satış rekorları kıralım soframızı daha da büyütelim' dedi. Bizim bütün çabamıza rağmen uzlaşamadık, uyuşmazlık tutanağını tuttuk ve masadan kalktık."

Tekman, uzlaşılabilecek bir taslak verdiklerini fakat işveren sendikasının aynı tutumu göstermediğini belirterek "Biz gelecek haklarımızı konuşalım derken onlar kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz alınterimizin karşılığı deyince onlar 'size enflasyon kadar zam yeter' dediler. İşte bu bizim için sözün bittiği yerdi. Bize dayattığınız bu yoksulluğa, açlığa, sömürüye 'evet' demeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Direne direne kazanacağız" diye konuştu.

Ankara'da işçiler Türk Metal Sendikası önünde bir araya geldi.

'BU KADERİ YENECEĞİZ'

İşverenlerin dilinde kriz olduğunu söyleyen Tekman, "Zor günler sizin için geçicidir ama bizim için sürekli. İşçinin, emekçinin her günü zordur. Ama bu bizim kaderimiz değil. Biz bu kaderi yeneceğiz, zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz" dedi.

Tekman, sendika üyelerine seslenerek "Bu siyah çelenk eylemi bir başlangıçtır. Türk Metal'in gücünü göstermeye hazır olun" diyerek konuşmasını tamamladı. (HABER MERKEZİ)