Metal TİS görüşmeleri arabulucuya gidecek: MESS teklifi kabul etmedi, Türk Metal masadan kalktı

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu sözleşmesi olan Metal Grup TİS görüşmelerinde MESS talepleri kabul etmedi, Türk Metal masadan kalktı. MESS yüzde 35 zam önerdi, arabulucuya gidilecek.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül'de ve bugün 5. oturumu yapılan Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Türk Metal Sendikası'nın masadan kalkması üzerine uyuşmazlık tutanağını tutuldu. TİS görüşmesinde arabulucu sürecini başlayacak.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Görüşmelerde 33 ana, 47 ek ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı.

Türk Metal Sendikası, anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddelerin başta geldiğini açıkladı.

MESS İLK 6 AY YÜZDE 35, SONRASINDA TÜFE ORANINDA ZAM ÖNERDİ

"MESS bugün yapılan oturumda Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulunmuştur. MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önermiştir.

Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edilmiştir. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etmiştir.

Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır" açıklaması yapıldı. 

ARABULUCULUK SÜRECİ BEKLENECEK

Başta ücretliler olmak üzere emekçilerin geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Türk Metal, "Sendikamız böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Türk Metal, yasaların öngördüğü hükümler gereğince, 'arabuluculuk' sürecinin tamamlanmasını bekleyecek, bu sürecin sonunda MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir" açıklaması yaptı.

TÜRK METAL'İN TALEPLERİ

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Metal İşkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi başlıyor. 196 işverene bağlı 400’ün üzerinde işyerini kapsayacak sözleşme Türk Metal Sendikası üyesi 145 bin 33 işçiyi ilgilendiriyor.

TİS sürecinin başında Türk Metal Sendikası işçilerin taleplerini şöyle açıklamıştı:

🔸Saatlik ücreti 65 TL’nin altında olan üyelerin saatlik ücreti 65 TL’ye çekilmesi,

🔸Tüm saat ücretlerine, sözleşmenin ilk altı aylık dönemi (1 Eylül 2023 – 29 Şubat 2024) için yüzde 80 zam,

🔸20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için ücretlerde 3 TL artış,

🔸Sosyal haklarda ilk yıl için yüzde 150 artış,

🔸Tüm bu talepler toplandığında sözleşmenin ilk altı ayı için toplam talep yüzde 119,05,

🔸Bu taleplere ek olarak, sözleşmenin sona erdiği 31 Ağustos 2023 tarihinden yeni sözleşmenin imza tarihine kadar geçecek sürede, avans niteliğinde olmak üzere her ay ücretlerle birlikte 5 bin TL ödeme.

(HABER MERKEZİ)