Metal toplu sözleşmesinde 4. görüşme: MESS işçilerin ikramiyelerinde kesinti istedi

TİS süreci devam eden metal sektöründe MESS, çalışılmayan günler için işçilerin ikramiyesinden kesinti yapılmasını, raporlu işçi önerilen işi kabul etmediğinde tazminatsız işten çıkarılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmelerinden olan ve 26 Eylül'de başlayan, Türk Metal ile patron sendikası MESS arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin dördüncü toplantısı MESS Merkez Ofisinde yapıldı. Türk Metal, 14 maddenin maddenin görüşüldüğü toplantıda MESS'in 9 maddeyi kabul etmediğini açıkladı. 5 madde üzerinde ise anlaşma sağlandı.

Türk Metal yaptığı açıklamada, "MESS tarafından gerek tekliflerimizin kabul edilmemesi, gerekse kazanılmış haklarımızın kaybolmasına yönelik karşı teklifleri nedeniyle anlaşma sağlanamamıştır" denildi.

Anlaşma sağlanamayan maddeler şunlar:

- Çalışma Süreleri: MESS Denkleştirme uygulamasının toplu iş sözleşmesinde yer almasını ve denkleştirme süresinin dört ay olarak uygulanmasını talep etti. MESS ayrıca 4 ay içinde çalışılmayan zamanlar için de telafi çalışması yaptırılabilmesinin TİS’e eklenmesini talep etti. 

- Ulusal Bayram ve Genel Tatiller: MESS, Türk Metal'in yüzde 200 zamlı ödeme talebini kabul etmedi.

- Hafta Tatilinde Yapılan Çalışmalar: MESS, Türk Metal'in yüzde 200 zamlı ödeme talebini kabul etmedi.

- Diğer Ücretli İzinler: MESS, Türk Metal'in 2 günlük sünnet izni talebini kabul etmedi.

- İkramiyeler: MESS, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık hali gibi bazı zorunlu durumlar dışında kalan devamsızlık halleri istisna olmak üzere, devamsızlık yapılan günler göz önünde bulundurularak, ikramiyelerin kesinti yapılarak eksik ödenmesini talep etti. Yapılan kesintilerin de bir fonda toplanmasını istedi.

- Hafif İşlerde Çalışabilir Raporlu Olanlar: MESS, hafif işlerde çalışabilir raporu olanlardan, işveren tarafından önerilen işi kabul etmeyenlerin, iş akitlerinin ihbar tazminatı ödenmeksizin kendileri tarafından feshedilmiş sayılmasını talep etti.

- Deneme Süresi: MESS deneme süresinin 2 aydan dört aya çıkarılmasını talep etti.

- Ödemeler: MESS bu konuda yeniden bir değerlendirme yapmak istediğini belirtti.

- İç Yönetmelik: MESS mazeretsiz çalışılmayan durumlarda ücret kesim cezası uygulanmasını talep etti.

5 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Kabul edilen maddeler şunlar:

Madde 28: Fazla Çalışmalar, Madde 60: İşe Alınma, Madde 71: Toplu İşçi Çıkarma, Ek Madde 2: Teşkilatlanma, Ek Madde 4: MİDS Sisteminin yenilenmesi için çalışma yapılması.

ÜCRET ZAMMI HENÜZ GÜNDEME GELMEDİ

Bugün yapılan dördüncü toplantı ile 26 Eylül 2023'te başlayan müzakereler boyunca toplam 52 madde üzerinde anlaşma sağlanmış oldu. Ancak ücret zammı konusu henüz gündeme gelmedi.

Bir sonraki ise 22 Kasım'da yapılacak. (HABER MERKEZİ)