Türk Metal'in toplu sözleşme talepleri belli oldu

2023-2025 dönemi Türk Metal-MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağı açıklandı. Özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi 200 bine yakın kişiyi ilgilendiriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Metal İşkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi başlıyor. 196 işverene bağlı 400’ün üzerinde işyerini kapsayacak sözleşme Türk Metal Sendikası üyesi 145 bin 33 işçiyi ilgilendiriyor.

Türkiye’nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olan görüşmeler Türk Metal Sendikası’nın teklifini işveren tarafına teslim etmesiyle başlayacak. Türk Metal Sendikası’nın 2023-2025 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi teklifinde özetle şu talepler yer aldı:

🔸Saatlik ücreti 65 TL’nin altında olan üyelerin saatlik ücreti 65 TL’ye çekilmesi,

🔸Tüm saat ücretlerine, sözleşmenin ilk altı aylık dönemi (1 Eylül 2023 – 29 Şubat 2024) için yüzde 80 zam,

🔸20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için ücretlerde 3 TL artış,

🔸Sosyal haklarda ilk yıl için yüzde 150 artış,

🔸Tüm bu talepler toplandığında sözleşmenin ilk altı ayı için toplam talep yüzde 119,05,

🔸Bu taleplere ek olarak, sözleşmenin sona erdiği 31 Ağustos 2023 tarihinden yeni sözleşmenin imza tarihine kadar geçecek sürede, avans niteliğinde olmak üzere her ay ücretlerle birlikte 5 bin TL ödeme.

 

'ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI…'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2023-2025 dönemi Türk Metal-MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağının belirlenmesi üzerine yaptığı açıklamada şöyle dedi:

KİMSE MERAK ETMESİN: Son yılların en kritik süreçlerinden birini yaşıyoruz. Domino taşı gibi birbirini tetikleyen küresel sorunlara içerdeki olumsuz gelişmeler de eklenince, içine sürüklendiğimiz yoksulluk girdabı bizi yutmadan, mutlaka bu işin üstesinden geleceğiz. Kimse merak etmesin, üyelerimizin desteği, amansız mücadele azminiz ve üyelerimizin sendikamıza olan güveni arkamızda oldukça, o masadan başımız dik, cebimiz dolu ve her zamankinden daha güçlü kalkacağız.

BİZ 'KRİZSAVAR' DEĞİLİZ: 2020 yılından itibaren pandemi ile birlikte ağırlaşan yaşam şartları, durgunluk, üretim krizleri ölümcül bir virüs gibi önce bizi vurmaya başladı. Ardından, tüm dünyada küresel bir sorun haline gelen çip krizi, bununla birlikte işyerlerimizde başlayan duruşlar… Yetmezmiş gibi, neredeyse tüm ekonomi dinamiklerini alt üst eden Rusya-Ukrayna savaşı ve savaşla birlikte artan kur riski ve ihracat sıkıntıları… Bu da yetmezmiş gibi, ülkeye 50 milyar dolarlık bir yük getiren büyük deprem felaketi, kaybettiğimiz canlar, yaşadığımız kayıplar… En nihayetinde, son seçimlerin ardından dayatılan para politikaları, olağan üstü yüksek enflasyonist süreç… Uzun lafın kısası, krizlerden başımızı kaldıramadık. Her zaman olduğu gibi, yine krizin tüm faturasını bize ödetmek istediler. Bizim soframızdaki ekmeğe, bizim evimizdeki huzura göz diktiler. Şimdi yeni bir toplu sözleşmenin eşiğinde ve yine bir krizin içindeyiz. Her zaman olduğu gibi bu sefer de krizin faturasını bize ödetmek istiyorlar. Bizi bir 'krizsavar' gibi, ülke ekonomisinde kötü giden her şeyin merhemi sanıyorlar. Sıktıkça sıkıyorlar… Sıktıkça sıkıyorlar… Ama kimse merak etmesin. Yolumuz uzun ve zor ama bu yolun sonundaki zaferi hep birlikte kutlayacağımıza yürekten inanıyorum.

Sözleşme, Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 16 firmayı, ilk 50 kuruluş arasında yer alan 13 firmayı kapsayacak. 2023-2025 Metal İşkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yer alacak işyerlerinden bazıları şunlar:

Ford Otomotiv, Oyak Renault, Arçelik, Tofaş Türk, İçdaş, Çolakoğlu Metalurji, Mercedes Benz Türk, Bsh Ev Aletleri, Aygaz, Borçelik, Bosch, Türk Traktör, İzmir Demir Çelik, Borusan Mannesmann, Erdemir Çelik Servis, Bosch Termoteknik.