YAZARLAR

Metal işçisinden umut ışığı

Dün yapılan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın genel kurulunda, diri bir yapı vardı. MESS sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine sendika genel kuruluna katılan delegeler, mücadelede kararlı olduklarını belirtiler. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, yeni dönemde daha kararlı bir mücadeleye hazırlandıklarını söyledi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 21. Genel Kurulu, dün Kartal’daki Titanik Otel’de yapıldı. Genel kurul salonu tamamen doluydu. Kongreye çok sayıda da yabancı sendikacı katıldı.

Genel kurula DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu’un yanı sıra konfederasyonun yönetim kurulu üyeleri ve sendika başkanlarıyla eski DİSK başkanları Rıdvan Budak, Süleyman Çelebi ve yine eski DİSK Genel Sekreteri Musa Çam katıldı.

Sol siyasi partilerden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek, Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türkiye Komünist Partisi (TKP) adına Selahattin Kural, Devrimci İşçi Partisi (DİP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek kongreye katılanlar arasındaydı.

Aysel Tekerek hariç diğer siyasi parti temsilcileri birer konuşma yaptılar. Delegasyon, tüm konukları alkışladı, Erkan Baş’ın konuşmasının daha fazla alkış aldığı görüldü.

ÖRGÜTLEN, EKMEĞİNE SAHİP ÇIK!

Genel kurulun açılışında müzisyen Erdal Güney, devrimci şarkılarıyla salonu coşturdu. Erdal Güney’in “Ey Özgürlük” şarkısı epey alkış aldı. Daha sonra DİSK’in ve sendikanın tarihini özetleyen bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

Genel kurulda sık, sık “İnadına sendika, inadına DİSK”, “Metal işçisi, direnişin simgesi”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe, birleşe kazanacağız”, “Fabrikalar, MESS’e mezar olacak” sloganları atıldı.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar’ın açış konuşmasından sonra Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, metal işçilerinin tarihsel mücadelesini özetleyen bir konuşma yaptı. Adnan Serdaroğlu, “Tek adam rejimi”ni ve AKP dönemindeki emeğe yönelik hak gasplarını birer, birer saydı.

Başkan Serdaroğlu, “Örgütlülüğüne sahip çıkmayan ekmeğine de sahip çıkamaz. Onun için örgütlülüğümüze kesinlikle sahip çıkacağız. Yapay bölünmeleri bırakıp kolektif örgütlülüğe önem vereceğiz. MESS sözleşmesiyle ilgili olarak işçilerin kabul etmediği bir sözleşmeyi asla imzalamayacağız. Bu ülkenin kaderi, işçi sınıfının sahneye çıkmasına bağlıdır” diye konuştu.

Adnan Serdaroğlu’nun bu sözleri, salonda ayakta alkışlandı. 

YENİ BAŞKAN ÖZKAN ATAR

Kongre seçimlerine son dakikada yeni bir gelişme olmazsa tek listeyle gidiliyor. Adnan Serdaroğlu, başkanlığı bırakıyor, DİSK Genel Sekreterliği görevini sürdürecek. Birleşik Metal-İş’in yeni genel başkanı da, mevcut genel sekreter Özkan Atar olacak. Birleşik Metal-İş’in genel sekreterliğine de İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek getirilecek.

Genel kurulun divan başkanlığına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu seçildi. Arzu Çerkezoğlu, büyük alkış aldı. Daha sonra Divan Başkanı olarak kısa bir konuşma yapan Çerkezoğlu, DİSK’in ve Birleşik Metal-İş’in mücadeleci bir örgüt olduğunu, önümüzdeki dönemde daha mücadeleci bir çizgiyle yeni bir toplumsal düzenin kurulması için çaba harcayacağını belirtti.

Demokrasi mücadelesine bir kez daha vurgu yapan Çerkezoğlu, “Demokrasi işçinin ekmeğidir. Demokrasi olmazsa işçi hakkı da olmaz. Mücadele edeceğiz. Umut bu salonlarda, bu meydanlarda. Efsane başkanımız Kemal Türkler’in yolundan gideceğiz” diye sözlerini tamamladı. Kemal Türkler’in adı anılınca salondan büyük bir alkış koptu.

MESS’E KARŞI GÜÇLÜ BİR BİRLİK

Kongre salonunda bir birlik havası egemendi. Özellikle Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) toplu sözleşme görüşmelerinde çok düşük ücret önermesi, uzlaşmaz tavrı ve uyuşmazlığa gidilmesi üzerine işçi tabanında farklı siyasi görüşler olmasına rağmen ciddi bir birlik havası seziliyor.

Aslında Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileri, sol siyasi görüşe mensup kişilerden oluşuyor. Üye tabanı ise, 21 yıllık AKP iktidarının da etkisiyle yarıdan fazlasıyla Cumhur İttifakı’na (AKP + MHP) yakın gözüküyor.

Yani işçilerin ekonomik mücadele yönünden sınıfsal kimlikleri öne çıkarken seçimlerde, siyasal aidiyet açısından ise kültürel, dinsel, milliyetçi eğilimleri ağır basıyor. Salondaki delegelerin MESS sözleşmesine karşı ciddi bir mücadele potansiyeli var, disiplinli bir kitle, heyecanı yüksek bir görünüm arz ediyor.

Seçimler bugün, yani pazar günü (3 Aralık 2023) yapılacak. Seçilecek yeni yönetimi, zorlu bir süreç bekliyor. Merkez yöneticilerinin ekonomik sorunlardan kalkarak tabanı da sınıfsal yönden bilinçlendirmesi, sol düşünceye doğru yönlendirmesi, ekonomik (sendikal) ve siyasal bilincin paralel kılınması daha uygun olacaktır… 


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.