Tanju Özcan'ın ırkçı teklifi Bolu Belediyesi'nde kabul edilecek mi?

Bolu Belediye Başkanı Özcan'ın göçmene on kat zamlı su teklifini belediye meclisinde bulunan siyasi partilere sorduk. İYİ Parti teklife ılımlı yaklaşırken, AK Parti 'popülist', MHP 'ırkçı' buluyor...

Google Haberlere Abone ol

BOLU - CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın göçmenlere karşı ırkçı söylemleri kentteki siyaseti de hareketlendirdi. AK Parti İl Başkanı Burak Balaban, Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın belediye meclis üyelerinin görüşlerine ipotek koyduğunu söylerken MHP İl Başkanı Cihan Başaran ise yabancı uyruklulara 10 kat zamlı su teklifini ırkçı bulduğunu ifade ediyor. İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş ise Özcan’ın açıklamalarını 'mülteci meselesini gündeme getirmek' olarak yorumluyor ve teklifin meclise gelmesi durumunda ‘evet oyu verme görüşünde olduklarını' belirtiyor.

Bolu’daki üç partinin temsilcileri ile Özcan’ın göçmenlere karşı tavrını ve zamlı su teklifinin meclise gelmesi durumunda nasıl tavır alacaklarını konuştuk.

31 ÜYELİ MECLİS NE DİYECEK?

Belediye Başkanı Özcan, kentte yaşayan göçmenlerin su fiyatlarına, katı atık ücretlerine 10 kat zam yapılacağına ilişkin teklifi belediye meclisi toplantısında görüşeceklerini söyledi. Kentteki siyasetçilerle görüştüğümüzde İYİ Parti’nin teklife ‘Evet’ diyeceği anlaşılıyor. AK Parti ve MHP ise, ‘Hayır’ yönünde karar almaya hazırlanıyor. CHP’li üyelerin bir kısmının teklife sıcak bakmadığı yönünde iddialar da söz konusu. Partilerin 31 üyeli il belediye meclisindeki dağılımları ise şöyle: CHP 14, AK Parti 11, İYİ Parti 4, MHP 2. 

Tasarının kabul edilmesi sadece yakın zamanda kente gelerek burada yaşamaya başlayanları etkilemeyecek. Bolu'da uzun yıllardır yaşayan onlarca Iraklı aile de var. Kentte, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde eğitim alan, ev kiralayan, fatura ödeyen 2 binin üzerinde yabancı öğrencinin olduğu da biliniyor. Görüştüğümüz siyasetçiler, bu kararın tek yönlü olmadığını, yıllardır burada yaşayan ve artık Bolulu olan onlarca ailenin, yüzlerce yabancı uyruklu öğrencinin de etkileneceğini söylüyor. 

AK PARTİ: BAŞKAN CHP’Lİ ÜYELERİN DÜŞÜNCELERİNE İPOTEK KOYUYOR

Bolu Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Burak Balaban’a göre Tanju Özcan, CHP’li meclis üyelerinin görüşlerine ipotek koyuyor. Balaban, AK Parti olarak tüm meclis üyeleriyle konuyla ilgili görüşeceklerini söyleyerek teklifin belediye meclisine gelmesi durumunda karşı çıkacaklarının altını çiziyor. Balaban ayrıca, Özcan’ın bu söylemlerinin tehlikeli olduğunu belirterek şunları anlattı: “Burada çok büyük bir hezeyan var. Sayın başkan, ‘Ben bu kararı meclisten geçireceğim’ diyor. AK Parti meclis üyeleri yoksa, MHP'li, İYİ Partili, CHP’li meclis üyeleri var. Başkan tüm meclis üyelerinin fikirlerini yok sayarak bir algı yarattı. Bu söylemler meclisi yok sayma anlamı taşıyor. Ayrıca sayın başkan, CHP’li meclis üyelerinin düşüncelerine de ipotek koyuyor.”

AK Partili Meclis Üyesi Burak Balaban.

Balaban, Özcan’ın mülteci karşıtı söylemleri için de, “Sosyal medyaya baktığımızda Avrupa’daki Türklerden bile tepki var. ‘İyi ki burada başkanımız değilsiniz’ diyenler var. Burada sadece Suriyeliler yaşamıyor. Yabancı uyruklu öğrenciler var, Bolu’da yıllardır yaşayan 7-8 köklü aile var. Bunları nasıl ayıklayacaksın? Belediye başkanımız popülist yaklaşımı seven, gündemde kalmayı seven bir belediye başkanı. Kentteki stratejik planlarla ilgili çok söz verdi. Şu an bu sözlerin birçoğunu gerçekleştiremiyor. Bunları yapmayı başaramadığı için popülist yaklaşımlarla gündemde kalmayı düşünüyor. Bir belediye başkanının bu sözleri söylerken düşünmesi gerekiyor. Vatandaş bu sözleri farklı yerlere çekebilir ve sıkıntılar yaşanabilir. Bolu halkı sakindir. Kötü şeyler olmadan bu durumu aşacağız.”

İYİ PARTİ: MECLİS ÜYELERİMİZE DAYATMA OLMAYACAK

İYİ Parti ise Özcan’ın açıklamalarından memnun görünüyor. Partinin İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, “Mülteci konusunda rahatsızız” diyor. Örnekbaş bu rahatsızlığın nedenini ise şu sözlerle anlatıyor: “Bayramda gördük… Sahiller işgal edilmiş durumda. İnsanlar sahillere gidemedi. Bu insanlar hazıra alışmış, bu yüzden burada kalmak istiyorlar. Belediye başkanımız Sayın Tanju Özcan, Türkiye’de artık merkezi hükümetin bir şeyler yapması için dikkat çekici açıklamalar yaptı. Meclis grubumuzla bu konuyu henüz konuşmadık. Demokratik çerçevede tartışacağız. İl başkanı olarak bir dayatma içerisinde olmayacağız. Olaya insan hakları ve milli güvenlik çerçevesinde bakacağız. Ülkemizin ve Bolumuzun çıkarları doğrultusunda konuya bakıyoruz. Bu sorun artık çözülmeli.”

İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş.

 

Peki su faturalarına ve atık ücretlerine 10 kat zam bu konuya bir çözüm olur mu? Örnekbaş bu soruya şu yanıtı verdi: “Bu konu ülkemizdeki mülteci sorununun çözümü için bir ivme kazandırır. İnsan hakları çerçevesinde ele alınması gereken bir konu. Zulüm uygulamakla olmaz. Sayın belediye başkanı teklifi meclise getirdiğinde insan hakları ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kararımızı vereceğiz. Bu söylemler konuyu tartıştırma konusudur, içeriği nasıl olur belli olmaz.”

MHP: BU POLİTİKALAR IRKÇI SÖYLEMLERE GİDER…

MHP Bolu İl Başkanı Cihan Başaran, insanların yaşamak için ulaşabilecekleri suya yapılması planlanan zamma tepki gösteren siyasetçilerden. Başkan Özcan’ın söylemlerini doğru bulmadığını belirten Başaran, “Bu tarz açıklamalar insanların yaşam hakkına saygı duymamaktır” diyor: “Biz meseleye sadece Suriyeli olarak bakmıyoruz. Bu insanlar bir şekilde kendi memleketlerinde savaşı yaşamış ve zulüm içerisinde kalmış insanlar. Bu insanlar ailelerini silahlanarak koruyamayacak insanlar. Biz memleketimize göç etmiş insanlara Türkiye Cumhuriyeti olarak kucak açmış ve yaşamalarına izin vermişiz. Bu çerçevede baktığımız zaman Tanju Bey’in açıklamalarını insanların yaşam hakkına saygı duymamak olarak yorumluyorum. Mülteciler konusu sosyal medyada insanları çok erken bir şekilde fenomen edecek bir konu. Bu konuya her kim parmak basarsa çok çabuk taraftar topluyor. Tanju Bey’in çıkışı biraz daha kendisini gündeme getirmek için. Bu politikalar ırkçı söylemlere gider. Türkiye olarak birçok farklı görüşe sahip, rengarenk coğrafyamızda birlikte yaşamış bir devletiz.”

MHP Bolu İl Başkanı Cihan Başaran.

Mülteci meselesinin eleştirilebilir olduğunu aktaran Başaran şöyle devam ediyor: “Sığınmacılar ülkemizde belki şehirlere yayılarak değil de belirli bölgelere ayrılarak orada yaşamaları sağlanabilirdi. Böylece toplum da rahatsız olduğu konuları dile getirmek zorunda kalmazdı. Evet vatandaşın bu konuda bir talebi var. Belirli bölgelerde kutsal olan yaşam haklarını devam ettirebilirlerdi.”

Belediyede 2 MHP’li meclis üyesi bulunuyor. Başaran, teklifin meclise gelmesi durumunda meclis üyeleriyle birlikte değerlendireceklerini şöyle anlatıyor: “Belediye meclis üyelerimizin kendilerine has bir fikri var. Her iki belediye meclis üyemizin de insani olmayan bir karara ‘evet’ diyeceklerini düşünmüyorum. Üyelerimizle istişare edeceğiz. Onlar da kendi fikirlerini sunacak. Biz konuya insani açıdan yaklaşıyoruz. Bireysel olarak düşüncem de bu teklife evet dememek.”

CHP Bolu İl Başkanı Hüseyin Kazım Karsu şehir dışında olduğu için kendisiyle görüşemedik. Telefonla görüştüğümüz il başkan yardımcısı Mehmet Akça ise sorularımıza yanıt vermek istemedi.