'Tahir Elçi hep adalet aradı, şimdi biz Tahir Elçi için adalet arıyoruz'

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, öldürülmesinin 5'inci yılında video mesajlarla anıldı. Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, “Tahir Elçi hep adalet aradı mağdurlar, mazlumlar için. Şimdi biz Tahir için adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin Sur ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare’nin yanında basın açıklaması yaptığı sırada öldürüldü.

Tahir Elçi, yarın hukukçular ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından anılacak. Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle bu yılki anmalar temsili düzeyde katılımcılarla yapılacak.

Tahir Elçi’yi anma programı kapsamında yarın saat 10.30'da Diyarbakır Barosu’nu temsili olarak Baro Yönetim Kurulu, kentteki sivil toplum örgütleri temsilcileri ve bazı baro başkanlarının katılımı ile adliye önünden Dört Ayaklı Minare’ye yürüyüş yapılacak. Yürüyüşün ardından saat 11.00'de basın açıklaması düzenlenecek. Açıklamadan sonra Elçi’nin kabri ziyaret edilerek anma programı sonlandırılacak.

DOSTLARI ELÇİ'Yİ VİDEOYLA ANDI

Diyarbakır Barosu, Elçi'nin öldürülmesinin 5'inci yıl dönümü nedeniyle “#TahirElçisiz5Yıl” etiketiyle Elçi'nin dostları ve hukukçuların hazırladığı video mesajları paylaştı.

Elçi'nin insan hakları mücadelesine büyük katkı verdiğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Tahir Elçi bizim için çok büyük bir kayıp. Çünkü insan hakları mücadelesinde ve özellikle de faili devlet ya da kayıplarda, zorla köy boşaltmalarda hep en ön saflarda yer aldı ve bu mücadelenin en kıymetli adımlarını attı” dedi.

“Bütün dünyada faili devlet ölümlerin, kayıpların, köy boşaltmaların suç olarak tanımlanmasını olanaklı kıldı” diyen Fincancı, “Biz onun kaybını derinde hissediyoruz ve onun bıraktığı yerden mücadeleyi sürdürmek için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKDOĞAN: ELÇİ'Yİ ANMANIN EN İYİ YOLU BARIŞI ARAMAK

Tahir Elçi'yi sevgi, saygı, minnet ve özlemle andıklarını dile getiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan da şunları söyledi:

“Tahir Elçi'yi anmanın en iyi yolunun, onun yaptığı gibi adalet mücadelesini sonuna kadar sürdürmek, hakikat mücadelesini sürdürmek ve elbette barışı aramak olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir insan hakları savunucusu ve bir adalet insanı olarak Kürt halkının sorununun çözülmesi ve elbette Kürtlerin haklarının anayasal statüye kavuşması noktasında verdiği mücadeleyi hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor.”

Tahir Elçi'nin mücadelesini sürdürdüklerini belirten İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Özgürlük mücadelesine, demokrasi mücadelesine, insan hakları mücadelesine adanmış bir ömür. Tarihi ve kültürel varlıkları korumak için, doğa talanına engel olmak için mücadeleyle geçmiş bir ömür. Sandılar ki seni öldürerek bu mücadeleyi bitirecekler. Evet sensiziz, eksiğiz ama inan Tahir başkan mücadeleni sürdürüyoruz” diye konuştu.

BEŞTAŞ: GÖZÜN ARKADA KALMASIN, MÜCADELENİ DEVAM ETTİRİYORUZ

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da Elçi'nin cezasızlık mücadelesine dikkat çekti. Beştaş, “Cezasızlık devam ediyor. Ama gözün arkada kalmasın senin cezasızlığa karşı yürüttüğün mücadeleyi arkadaşların, dostların, bizler devam ettiriyoruz. Senin dediğin gibi inatla, sabırla bu mücadele, bırakılacak bir mücadele değil” dedi.

TANRIKULU: ENGELLENEBİLECEK BİR ORGANİZASYONALA ÖLDÜRÜLDÜ

Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı ve CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Tahir Elçi, 5 yıl önce geliyorum diyen bir cinayetle katledildi. Adeta hedef gösterildi, linç edildi ve yargı da bu sürece ortak oldu. Nitekim engellenebilecek bir organizasyonla da maalesef öldürüldü” şeklinde konuştu.

“Tahir Elçi bir hukuk emekçisiydi” diyen Tanrıkulu, mesajında “Türkiye'nin hukuk devleti olmadan Türkiye'de hiçbir şey olmayacağının bilincindeydi ve bu nedenle hedef gösterildi. Tahir Elçi hep adalet aradı mağdurlar, mazlumlar için. Şimdi biz Tahir için adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik ile Diyarbakır Barosu'nun eski başkanları Mustafa Özer, Mehmet Emin Aktar, Ahmet Özmen de video mesajlarla Tahir Elçi'yi andılar.

Diyarbakır Barosu'nun paylaştığı mesajlar şöyle:

(HABER MERKEZİ)