Sri Lanka'da eylemler hükümeti sarstı: Milletvekilleri yeni başbakan arıyor

Tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da hükümetten ayrılan milletvekilleri yeni bir başbakan seçilmesi ve geçici hükümet kurulması teklifinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krize karşı protestolarla sarsılan Güneydoğu Asya'da ada ülkesi Sri Lanka’da, iktidar koalisyonundan ayrılan üç siyasi partinin milletvekilleri, yeni bir başbakan altında geçici hükümet kurulması teklifinde bulundu.

Reuters'ın haberine göre, 16 bağımsız milletvekilinden oluşan grup, Cumhurbaşkanı Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Başbakan Mahinda Rajapaksa ile görüştüklerini ve sorunun çözümünün mevcut hükümetin görevi geçici bir hükümete bırakması olduğunu söyledi.

Jathika Hela Urumaya Partisi genel başkanı Udaya Gammanpila, “Esas öneri, önemli kararları vermesi için tüm partileri barındıran bir komitenin kurulması ve yeni bir başbakan ile sınırlı sayıda bakanlardan oluşan bir Bakanlar Kurulu'nun atanması” şeklinde konuştu.

Gammanpila, 2025 seçimlerinden önce ülkenin buna ihtiyacı olduğunu belirterek, “Kıtlık sorununu düzeltmeli ve ekonomiye istikrar kazandırmalyız” dedi.

'EKONOMİYİ ONARMAK GEREKİYOR'

Sri Lanka Özgürlük Partisi (SLFP) milletvekilleri, bir anlaşmaya varmak için diğer siyasi partiler ile konuşacaklarını söyledi. SLFP Genel Sekreteri Dayasiri Jayasekera, IMF ile yapılacak görüşmelerin “net politikalar uygulayacak istikrarlı bir hükümet” tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu ekonomiyi onarmak ve insanlara rahatlama getirmek için gerekli” şeklinde konuştu.

Sri Lanka 1948'deki bağımsızlığından beri en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Halk günde 13 saat süren elektrik kesintileri, yüksek enflasyon ve gıda ve temel ihtiyaç kıtlığıyla boğuşuyor. Cumhurbaşkanının ve hükümetin istifasını talep eden kitlesel protestoların baskısı altında, iktidar koalisyonu da hükümet krizini aşmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Rajapaksa, geçen hafta 41 milletvekilinin bağımsız olmak için hükümetten ayrılmasının ardından kabinesini feshetti. Hükümet, 225 sandalyeli parlamentoda hala çoğunluğu elinde tuttuğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)