Sri Lanka'da ilaç krizi: Doktorlar hasta seçmek zorunda kalıyor

Sri Lanka'da doktorlar, ilaç ve tıbbi malzemelerin eksikliği nedeniyle ülkede Covid-19 salgınında olduğundan daha fazla ölümler olabileceği uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krize karşı protestoların devam ettiği Sri Lanka'da doktorlar hayat kurtaracak ilaçların bile artık ülkede neredeyse tükendiğini ve bu durumun Covid-19 salgınından bile daha fazla ölümlere neden olabileceğini söyledi.

Sri Lanka Tıp Derneği (SLMA) ülkedeki hiçbir hastaneye artık yurt dışından tıbbi gereçlerin veya ilaçların getirilmediğini, acil yapılması gereken ameliyatların bile çok yakın bir zamanda artık yapılamayacağını söyledi. 

'ÇOK ZOR SEÇİMLER YAPMAYA ZORLANIYORUZ'

Dernek bu uyarıyı Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'ya gönderdikleri bir mektupta yaptıklarını açıkladı. Mektupta “Çok zor seçimler yapmaya zorlanıyoruz. Kimin tedavi, kimin tedavi olmayacağı konusunda kararlar vermek zorundayız. Eğer malzemeler birkaç gün içerisinde sağlanmazsa, ölüm sayıları (Covid-19) salgınında olduğundan daha fazla sayıda olacak” denildi. 

Birçok hastane geçen ay, anestezi malzemelerinin yetersizliği nedeniyle rutin ameliyatları durdurmuştu.

Sri Lanka'da halk, günde 13 saat süren elektrik kesintileri, yüksek enflasyon ve gıda ve temel ihtiyaç kıtlığıyla boğuşuyor. 1948’deki bağımsızlığından beri en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’nın 51 milyar dolarlık dış borcu bulunuyor. Ülkenin dolar rezervleri tükendiği için gıda ve akaryakıtın satın alınamadığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)