Sri Lanka’da OHAL kaldırıldı: Cumhurbaşkanı, krize rağmen istifa etmeyecek

Güney Asya ada ülkesi Sri Lanka’da 1 Nisan’da ilan edilen OHAL'in kaldırıldığı ve Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın istifa etmeyeceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın 1 Nisan günü ilan ettiği OHAL kaldırıldı ve hükümet krizine rağmen istifa etmeyeceği açıklandı. Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da artan gıda ve akaryakıt fiyatlarına karşı günlerdir süren protestoların ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç tüm hükümet istifa etmişti.

Sri Lanka'da halk, günde 13 saat süren elektrik kesintileri, yüksek enflasyon ve gıda ve temel ihtiyaç kıtlığıyla boğuşuyor. 1948’deki bağımsızlığından beri en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da dolar rezervleri kalmadığı için gıda ve akaryakıt satın alınamıyor.

Protestocular, ekonomik krizi yönetememekle suçladıkları Cumhurbaşkanı’nın istifasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı Rajapaksa, bakanlarının ve partisinin milletvekillerinin istifasından sonra muhalefete hükümet kurmayı teklif etti ancak muhalefet kabul etmedi. Muhalefet lideri Sajith Premadasa, “Halkın istediği Cumhurbaşkanı’nın ve bütün hükümetin istifa etmesi” dedi. 

DOKTORLAR İLAÇ KITLIĞINI PROTESTO EDİYOR

Öte yandan, doktorlar da ilaç kıtlığını protesto etmek için eylem düzenledi. Doktorlar, ülkede ciddi bir sağlık kriziyle karşı karşıya geldiklerini, birkaç hafta içinde sağlık sisteminin çökebileceği uyarısında bulundu. Kemoterapi gören kanser hastalarının kullandığı ilaçların ve antibiyotiklerin de azaldığı belirtildi. 

Ülkenin 16 bin doktorunu temsil eden Devlet Sağlıkçılar Birliği’nin Sözcüsü Vasan Ratnasingam, elzem olan 102 ilaçta kıtlık olduğunu, bunlardan bazılarının sıklıkla solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanıldığını söyledi. Ratnasingam, acil tedbir alınmaması durumunda doktorların rutin tedavileri ve ameliyatları durdurmak zorunda kalacağını aktardı. (DIŞ HABERLER)