Siyasetçilerden Gazze'deki saldırıya tepki: İsrail, insanlığa karşı suç işledi

İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıya Türkiye'deki partiler ve siyasetçiler tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Filistin'in Gazze Şeridi'nde hastaneye düzenlediği saldırıda 500 kişinin öldüğü açıkladı. Saldırıya Türkiye'deki çok sayıda politikacı ve siyasi parti, sosyal medyada yaptığı açıklamalarla tepki gösterdi.

KILIÇDAROĞLU: BUNUN ADI KATLİAM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum!" şeklinde paylaşım yaptı.

AKŞENER: NETANYAHU TERÖRÜNÜ DURDURUN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'İsrail'in terörle mücadele edeceği beyanıyla başlattığı savaşın artık bir savaş olmaktan çıktığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun terörü haline geldiğini' belirtti.

Bir devletin savaş stratejisinde hastane bombalamanın olmadığını vurgulayan Akşener, "Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya kamuoyunu bir an önce en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

BABACAN: AÇIK BİR SAVAŞ SUÇU

İsrail'in savaş suçu işlediğini belirten Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Ahli Arab hastanesine düzenlediği hava saldırısı açık bir savaş suçudur. Gazze'de yaşanan insanlık suçlarına tepki göstermeyen herkes bu katliamın sorumlusu konumundadır. Uluslararası kamuoyu hiçbir gerekçe ve bahaneye sığınmadan acilen tek ses olup bu kıyıma dur demelidir" dedi.

HEDEP: LANETLİYORUZ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) de "İsrail’in Gazze’de sivillerin sığındığı, yaralıların tedavi gördüğü hastaneye yönelik saldırılarını lanetliyoruz. Bu yaşananların tamamı insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Bütün dünya halklarını Ortadoğu’da barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: DÜNYAYA SESLENİYORUZ NE KADAR SESSİZ KALACAĞIZ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "İsrail, tüm dünyanın gözleri önünde gaddarca insanlığı vurmaya devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef almaya aralıksız devam eden vahşi Siyonizm, Gazze’de bir hastaneye düzenlediği saldırıda yüzlerce masum insanı katletti. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu ağır insanlık suçunun ateşinin adım adım tüm dünyayı sarmasına, insanı insan yapan her ne varsa teker teker, saniye saniye çürütüp öğütmesine ne kadar sessiz kalacağız? Hukuk tanımayan vahşi bir nizamın gözü dönmüş yönetici ve destekçilerine, düşmanlığın bile bir şerefi olduğunu kim, nasıl, ne zaman öğretecek? Gözlerimizin önünde süren bu katliamlara, savaş suçlarına hangi kurum, hangi otorite dur diyecek? İnsanlık namına utanıyoruz, geleceğimiz adına utanıyoruz; utanmaktan da utanıyoruz" ifadelerini kullandı.


FAHRETTİN KOCA: İNSANLIĞA SAVAŞ AÇMAKTIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısına ilişkin, "Görevi insanları yaşatmak olan sağlık çalışanlarını öldürmek insanlığa, vicdana savaş açmaktır" ifadesini kullandı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"İsrail, Gazze'de bir hastaneye, tüm insanlık değerlerini çiğneyen bir hava saldırısında bulundu. Gazze Sağlık Bakanlığı kaynaklı bilgilere göre 500 can kaybı var. Yeni bilgilere göre sayı artıyor. Bu saldırı, 21. yüzyılda uygarlığın geldiği nokta açısından utanç vericidir. Görevi insanları yaşatmak olan sağlık çalışanlarını öldürmek insanlığa, vicdana savaş açmaktır. Bir hastaneye, hastalara, kadınlara, çocuklara, yaşlılara saldırıda bulunulmasının gerekçesi olamaz. Gazze insanlığı, hepimizi göreve çağırıyor." 

EMEK PARTİSİ: SADECE İSRAİL DEĞİL ABD VE AB DE SORUMLU

Emek Partisi'nden (EMEP) yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze’de en az 500 kişinin ölümüyle sonuçlanan hastane saldırısı Filistinlilere uyguladığı soykırım politikasında el yükselttiği bir aşamadır. Uluslararası savaş kurallarını hiçe sayan bu saldırıdan sadece İsrail değil, bu soykırıma destekleriyle yeşil ışık yakan, Filistin halkının yok edilmesine göz yuman ABD ve AB emperyalistleri de sorumludur" ifadeleri kullanıldı.

"Filistin halkının ablukaya alınması, en temel insani ihtiyaçlarından yoksun bırakılması ve yurtlarını terk etmeye zorlanması, İsrail’in on yıllarca Ortadoğu’da bir jandarma gücü olarak kullanılmasının ve kullanışlı bir aparat olarak sırtının sıvazlanmasının ürünüdür" denilen açıklama şöyle devam etti: "Bu bir siyasi ahlaksızlıktır. Filistin halkının yanındayız. İsrail’in saldırgan politikalarını nefretle kınıyoruz. Bu kan durmalı, Filistin halkına yönelik abluka kaldırılmalı. Emperyalistler bölgeyi terk etmelidir." 

CEVDET YILMAZ: TÜM DÜNYA VAHŞETİN SON BULMASI İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

İsrail'e tepki gösteren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından "Hastanede görevini yapan ve tedavi gören sivil insanları bombalamak bir savaş ve insanlık suçudur! Bugün, İsrail’in Gazze’deki bir hastaneyi vurması sonucu yitirilen yüzlerce can, insanlık için büyük bir trajedidir. Ateşe benzin döken açıklamalar yapanların ve İsrail’i koşulsuz destekleyenlerin bu yaşananlar sonrasında konumlarını gözden geçirmelerini bekliyoruz. Masum insanların daha fazla kanının dökülmemesi için çaba sarf etmek insanlık adına hepimizin ortak görevidir. Başta BM ve bölge liderleri olmak üzere tüm dünya, bu vahşetin son bulması, gerilimin düşürülmesi ve kalıcı bir çözüm yolu bulmak için harekete geçmek zorundadır" açıklamasını yaptı.

TİP: İŞGALE, KATLİAMA, SOYKIRIMA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla İsrail saldırısını kınadı.

Açıklamada, "Gazze’de içinde yüzlerce yaralı bulunan bir hastaneyi bombalayan İsrail’i kınıyoruz, bir savaş suçu anlamına gelen bu saldırıyı lanetliyoruz! Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu saldırı sonucunda 800’ün üzerinde insan hayatını kaybetti. Bu bir sivil katliamıdır ve İsrail’in savaş suçları listesine eklenmiştir. Sivillere dönük saldırılar derhal durdurulmalı, barış tesis edilmelidir. Filistin toprakları üzerindeki işgale, Filistin halkına karşı katliama ve soykırıma sessiz kalmayacağız!" denildi.

TKP: EMPERYALİSTLER KAYBEDECEK, FİLİSTİN HALKI KAZANACAK

Türkiye Komünist Partisi (TKP), bugün İstanbul'da yaptığı eylemle İsrail'i protesto etti.

Eylem sırasında hastaneyi hedef alan saldırının öğrenildiği belirtilen açıklamada, "Bugün Filistin halkı için Şişhane Meydanında olduğumuz sırada öğrendik ki İsrail saldırılarına bir yenisini eklemiş, yüzlerce insanın bulunduğu bir hastaneye saldırmış. Bugün tam da bunun için, bu katliama dur demek için buluştuk. Bu kan denizinin, katliamın sorumlusu emperyalistler kaybedecek, Filistin halkı kazanacak" ifadelerine yer verildi. 

SAADET PARTİSİ'NDEN EYLEM KARARI

Saadet Partisi ise eylem kararı aldı. Saadet Partisi'nden yapılan açıklamada, "Büyük Vahşet! İşgalci katil İsrail, Gazze'de hastane bombaladı, yüzlerce masum Filistinli hayatını kaybetti! Bütün milletvekillerimizle, katillerin ülkemizdeki büyükelçiliği önünde saat 22.30'da toplanacak, bu vahşete karşı duracağız" denildi.

İsrail'in İstanbul Konsolosluğu önünde toplanma çağrısı yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı, "Anadolu Gençlik Derneğimizin çağrısıyla tüm vicdan sahiplerini İsrail Konsolosluğu’na davet ediyoruz. Evlatlarımızın, torunlarımızın yüzüne bakabilmek onlara onurlu bir duruş miras bırakabilmek için tüm İstanbulluları bekliyoruz. 23.00'da İsrail Konsolosluğu" dedi. 

(HABER MERKEZİ)