İsrail'in hastane katliamına uluslararası tepki: Korkunç, kabul edilemez

İsrail'in Gazze'de hastane bombalayarak 500'den fazla sivili katletmesine tepki yağdı. Bölge ülkelerinin yanı sıra BM ve DSÖ de katliamı kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalayarak en az 500 kişiyi katletmesine dünyadan da tepki yağdı. 

Birleşmiş Milletler (BM), saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısıyla ilgili bir mesaj paylaştı. Mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

DSÖ: SİVİLLER VE SAĞLIK HİZMETLERİ KORUNMALI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Gazze'deki hastane katliamına tepki gösterdi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X (Twitter) saldırıya ilişkin yaptığı paylaşımda "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

UNICEF KINADI 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), katliamı şiddetle kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı. Mesajda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusu yapıldı.

AB KONSEYİ BAŞKAN MİCHEL: ÇOK FAZLA ÖLÜ VAR 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel saldırıyla ilgili "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." dedi.

Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin İsrail'in kendini uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde savunma hakkını teyit ettiğini belirten Michel, AB'nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Michel, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili bilgiyi toplantıdayken aldıklarını belirterek "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin hastane saldırısının "uluslararası hukuka uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil." yanıtını verdi.

VON DER LEYEN YANIT VERMEDİ

Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise "Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam." yanıtını verdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Gazze'deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini söyledi.

TRUDEAU: KORKUNÇ VE KABUL EDİLEMEZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da saldırı için “korkunç ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Trudeau gazetecilere yaptığı açıklamada, “bir hastanenin vurulması kabul edilemez” dedi.

MISIR: ULUSLARARASI VE İNSANİ HUKUKUN İHLALİ

Mısır hükümeti de Gazze'deki Baptist Hastanesine yönelik hava saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı.” ifadelerine yer verildi.

“Sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasının uluslararası ve insani hukukun ciddi bir ihlali olduğu” vurgulanan açıklamada, İsrail'e “Gazze Şeridi’ndeki halka yönelik toplu cezalandırma politikalarına derhal son verme” çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca, İsrail’e “İnsani yardımları Gazze’ye ulaştırılabilmesi için Refah Sınır Kapısı’nın çevresini vurmaya son vermesi” çağrısında bulunuldu.

İRAN: İSRAİL'İN ULUSLARARASI HUKUKA EN UFAK BAĞLILIĞI YOK

İran Dışişleri Bakanlığı da katliamı "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

KATAR: VAHŞİCE BİR KATLİAM

Katar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdi

Ürdün hükümeti ise "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz" açıklaması yaptı. 

Suudi Arabistan "İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması uluslararası hukukun açık ihlalidir" açıklaması yaparken, Ürdün Kralı 2. Abdullah da saldırıyı "iğrenç katliam" ve "savaş suçu" olarak niteleyip kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt de saldırıyı kınayarak "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadelerini kullandı. "Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı." dedi.

Pakistan, İsrail'i şiddetle kınayarak, sivillerin bulunduğu bir hastaneye saldırmanın "insanlık dışı ve savunulamaz olduğunu" ifade etti. 

ABD: İSRAİL'E DESTEK VERİYORUZ AMA BU MASUM SVİLİLLERİ ÖLDÜRMEK ANLAMINA GELMİYOR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh basın toplantısında İsrail’in hava saldırısıyla vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ilişkin soruları cevapladı.

İsrail’e tam desteklerini yineleyen Singh, hastane katliamıyla ilgili sorulara "konuya ilişkin fazla bilgisi olmadığını" belirterek net cevap vermekten kaçındı.

Singh, ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımlara hiçbir ön şart koşmadığına işaret ederek, “Kesinlikle İsrail'e, Gazze'deki Hamas'ı etkisiz hale getirmesi ve etkili bir şekilde geri püskürtmesi için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini veriyoruz. Bu, masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor.” diye konuştu.

İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, savaş hukukunun desteklenmesinin mutlak gerekliliğini yinelediklerini aktaran Singh, “İsrail'in çok yetenekli ve profesyonel bir ordusu var. Gazze'de kullandıkları güvenlik yardımının da doğru şekilde Hamas'ı hedef almak için kullanılacağına, aynı zamanda masum sivillerin insani yardım için gidebilecekleri alanlar aramasına olanak sağlanacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Singh, Gazze’de sivillerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını ve güvenli bölgelere tahliye edilebilmelerini sağlamak için İsraillilerle temaslarını sürdürdüklerini vurguladı.

Öte yandan İsrail’in Gazze'deki hastaneyi bombalaması konusunda Hamas’ı suçlayan Sözcü, Hamas’ın sivillerin bulunduğu yapıların içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü savundu.

Singh, Hamas'ın komuta merkezlerini hastane gibi binaların içine kurduğunu belirtirken, bunun üzerine gazetecilerin "Bunu gösteren bir deliliniz var mı" şeklindeki ısrarlı sorularına da "Elimde böyle bir veri yok." cevabını verdi. 

RUSYA: AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev de katliamla ilgili "Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)