Sağlık Bakanı Yardımcısı'nın 'bilinmeyen ilaç' makalesi Meclis'e taşındı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci'nin uluslararası bir sağlık dergisinde yayımlanan makalesini bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Emir makalede, Covid-19 hastalarında bilinmeyen bir ilacın kullanımının itiraf edildiğini, bunun da ‘insan üzerinde deney suçu’ kapsamına girdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci'nin, uluslararası bir sağlık dergisinde yazdığı makalede, mayıs-temmuz tarihleri arasında korona virüsü hastası 16 kişiye akciğere yönelik ’ne olduğu açıklanmayan’ bir ilaç verildiğini açıkladı. 

Birgün'de yer alan habere göre, Birinci’nin talebi üzerine makale yayından kaldırıldı.

Makalede, hastalara uygulanan ilacın bitki özlerinin kullanılmasıyla oluşturulduğu ve patent koruması altında olduğundan içeriğinin açıklanmadığı ifade edildi. 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uygulamanın ‘insan üzerinde deney suçu’ kapsamına girdiğini vurgulayarak konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Emir, “Makalede sözü edilen ve her biri suç unsuru oluşturan uygulamalarla ilgili Etik Kurul onayları alınmış mıdır? Makalede belirtildiği gibi gerçekten Sağlık Bakanlığı, bu çalışmaya izin vermiş midir?” diye sordu.

'ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'

Emir, makalede imzası bulunan herkesle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini belirterek, "Bu uygulama ayrıca ‘İnsan Üzerinde Deney Suçu’na girerken makalede imzada bulunan kişilerin bütün yazılarının YÖK tarafından incelenmesi ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’nın da konu ile ilgili adli soruşturma başlatması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. (Kaynak: Birgün)