YAZARLAR

Sağlam İradeli Becerikli Başkan Bay Kınık

Bakanlar, belediye başkanları, nice kudretliler görevden affedilirken onun sağlam iradesi yerli yerinde doğal olarak. Anılarını yazmasını merakla bekliyorum. Bir roman kahramanı gizli onda.

Nice koçyiğitler yere serildi… Ne rüzgarlar, ne fırtınalar, afetler, yangınlar, seller, skandallar, depremler geldi geçti, o sırtını dağa dayayıp güç ve ilham aldığı Sağlam İrade’yle kaya gibi dimdik ayakta durdu, duruyor.

Kızılay’ın Becerikli Başkanı Bay Kerem Kınık kendisini burada konu ve konuk ettiğimiz sırada Bayram kutlaması mesajıyla selamlıyordu bizleri. Daha önce defalarca sergilediği sayısız yetenek ve niteliklerinden birini; iletişimciliğini, “piar”cılığını (public relations–halkla ilişkiler) sergiliyordu bir kez daha. İletişim yetisi ve becerisi, kendisine dair kısa profil denemesinde de işaret ettiğimiz üzere kavram ve söylem üretmeyi de kapsıyor. 

SÖYLEM, KURGU VE ANLATI USTASI

“Vergiden kaçınma” Kınık’ın icatlarından sadece biri. Depremde Kızılay’ın stoklardaki çadırları anında deprem bölgesine göndermek yerine üçüncü günde Ahbap Derneği’ne sattığı ortaya çıkınca herkes hop oturup hop kalkarken, o yine iletişimciliğini, söylem üretme, anlatı kurma yeteneğini konuşturmuştu. Bu bir “satış” değil diyordu Bay Kınık, “Ahbap Derneği ve Türk Kızılay işbirliği” yapmıştı, “ahlaki, akılcı ve yasal” işbirliği! “Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetli”ydi!

İlle de satış diyorsanız, bu da kendisinin başkanı olduğu Kızılay Cemiyeti tarafından değil, Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş’den yapılmıştı. Kaldı ki, söz konusu şirket, Bay Kınık’ın belirttiği üzere, “Ahbap Derneği’nden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariki için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştı”.

Buradaki kavram –söylem üretimi, anlatı– kurgu yetisi, halkla ilişkiler ve iletişim uzmanlarını, yazar–çizerleri hayli aşıyor. Olay “satış–ticaret” olmadığı için, para lafı kullanılmıyor, şirket işbirliği yaptığı dernekten aldığı kaynağı yine çadır hammaddesi temininde kullanacak, ürettiği çadırları da doğal olarak Kızılay aracılığıyla depremzedeye ulaştıracak. Her şey depremzedeye yardım için.

Kaynak yaratılıyor, çadır üretiliyor, ihtiyaç gideriliyor, hepsi bu.

Ayrıca, işbirliğiyle Ahbap’a devredilen çadırlar, Kızılay’a ait değildi. Çünkü o 2050 adet çadır, yurtdışında bir kuruluş için sipariş üzere yapılmıştı. Ahbap devreye girmeseydi, ertesi gün belki de bölgeye sevk edilecekti. Şirket olduğu için, Ahbap’a hibede bulunması mümkün değildi vs. vs….

CEO KINIK

Bu anlatı tepkileri yatıştırmaya yetmeyince basiretli bir yönetici, becerikli bir iletişimci olarak Bay Kınık rahatlıkla söylem değiştirebiliyordu:

Ahbap’tan talep gelince, “Arkadaşlar demişler ki biz bunu içeriye sevk edelim, müşteriye izah ederiz. Ahbap'a verelim, verdiğimiz parayla üretimini tekrar yaparız demişler. İnisiyatif almışlar. Bana sorsalardı, CEO'larına sorsalardı kurumsal olarak vereceğimiz cevap şu olurdu, Ahbap böyle bir yardımda bulunmak istiyor tamam çok güzel ama bunun nakliyesine destek versin, çadırları sevk etsinler sonra bakarız derdim ben. Ama arkadaşlar inisiyatif kullanmışlar. Eleştirdim de arkadaşları, refleksleri yanlış olmuş.”

İşbirliği akli, ahlaki, yasal olsa da CEO Kınık’ın bilgisi dışında gerçekleşmişti. Meseleye satış–ticaret diyenler durumu anlamamış ya da kötü niyetliydiler ama Bay Kınık’ın kullanmayı çok sevdiği ifadeyle “günün sonunda”, sorumlu bir yönetici olarak kendisinden bağımsız inisiyatif kullanan arkadaşlarını yetkin bir CEO, sorumlu bir yönetici olarak eleştirmişti. Çünkü refleksleri yanlış olmuştu.

BECERİKLİ BAY BAŞKAN ÇOCUKLARI VE ADAMLARI

Bay Kınık’ın gönüllü yardımseverliği profesyonel yöneticilik ve işletmecilikle birleştirme ustalığını çocuklarına da kazandırdığı anlaşılıyor. Oğlu Muhammed Furkan, Genç Kızılay Başkan Yardımcısı.

Babasının Kızılay Başkanı olduğu 2016’da Furkan Kınık da arkadaşlarıyla kolları sıvayıp Genç Kızılay’ı kuruyor, yönetiminde yer alıyor, çalışıp çabalayarak sekiz başkan yardımcısından biri oluyor. Baba Kınık’ın iletişimciliğini oğul Kınık teknolojiyle birleştiriyor. Kendisi özel sektörde “MLP Care hastaneler grubunda yazılım proje süreçleri ile ilgilenmekte”yken aynı zamanda Dijital Platform Kanal Koordinatörü olarak TRT’de görev yapıyor.  

Söylenene göre oğul Kınık, Devlet Övünç Madalyası sahibi. Baba Kınık oğlunun 15 Temmuz gazisi olduğunu söylüyor. Ancak 4 Şubat 2020’de bu TBMM’de tartışma konusu olmuş. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yazılı olarak yanıtlaması talebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na şunları sormuş:

1.   Furkan Kınık 15 Temmuz gazisi midir?
2.   Furkan Kınık’a gazilik maaşı başlanmış mıdır?
3.   Furkan Kınık’a gazilik unvanı verilmişse, neden verilmiştir?
4.   Furkan Kınık “gazi” değilse, babası tarafından kamuoyuna gazi olduğunun açıklanması suç değil midir? Bu konuda bir inceleme başlatılmış mıdır?

Aradan geçen üç yılda henüz bir yanıt verilmiş değil. O bir Kınık!

Becerikli Başkan Bay Kınık'ın kızı Fatma Zehra ise Yeşilaycı. Henüz yeni, Haziran 2022’den beri kurumda tam zamanlı “uzman yardımcısı”. Hangi uzmanlık derseniz, sonsuz!

***

Bay Kınık çalışma arkadaşlarını da kendisi gibi beceriklilerden seçiyor.

Örneğin, Ahbap’la işbirliği yapan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. yönetim kurulunda yer alan, aynı zamanda Kızılay Genel Başkan Danışmanı olan İsmail Hakkı Turunç’a bakın. Turunç aynı zamanda 15 Temmuz Derneği başkanı. Profesyonel yönetici Fatih Belediyesi’nde başkan yardımcısı, Kadir Topbaş İBB başkanıyken onun danışmanı.

Aynı zamanda profesyonel yardımsever. 2006’da ISRA’yı kurmuş: Uluslararası Dayanışma ve Yardım Derneği. İBB kendi mülklerinden birini derneğe tahsis etmiş…

Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı ise beceri ve yardımseverlikte aile boyu çalışanlardan. Kardeşi Hurşit Ellialtı, Kızılay Gayrimenkul Bakım Şirketi Müdürü. Kuzen Yaşar Ellialtı, Nevşehir Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi… Bilmediklerimiz de vardır mutlaka.

Adıyaman Kızılay Şube Başkanı ise, 70 kişinin öldüğü Süeda Sitesi’nin müteahhidi! Bu arada, Adıyaman’da bayramda mezarlık ziyareti sırasında Kılıçdaroğlu’nun Fatiha bilmediğini haykıran kişinin Kızılay’la bir ilişkisi var mıdır, olmuş mudur, becerikli başkanlara, CEO’lara sormak gerekir.

KIZILAY’I AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

Kızılay Holding bünyesinde 11 şirket yer alıyor. Kızılay Cemiyeti’nin yurt çapında 262 şubesi bulunuyor. 6 bini aşkın gayrimenkul, maden suyundan çadır ve konteyner gibi farklı alan fabrikaları, sağlık kuruluşları… Dernek başkanı Bay Kınık, bu devasa işletmenin, maddi kaynak ve istihdam alanının da başında.

Bakanlar, belediye başkanları, nice kudretliler görevden affedilirken onun sağlam iradesi yerli yerinde doğal olarak. Anılarını yazmasını merakla bekliyorum. Bir roman kahramanı gizli onda. Halit Ayarcı, mesela. Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ne bakın, sonra konuşalım.