Saadet Partisi Van İl Başkanı İlhan: Kentin mayasında Milli Görüş var

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın geçmişte Millî Görüş'ün kalelerinden biri olduğunu vurgulayarak yerel seçimler için iddialı olduklarını ifade etti.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan
Google Haberlere Abone ol

VAN - Saadet Partisi, Van'da yerel seçimler için iddialı. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın mayasında Milli Görüş olduğunu savunarak 2024 yılında Van'da belediyeler kazanabileceklerini söyledi.

2004 YEREL SEÇİMLERİNDE PARTİNİN KENTTE BELEDİYESİ KALMADI

Türkiye’de, 18 Nisan 1999 yılında yapılan genel seçimler, Demokratik Sol Parti’nin (DSP) birinci, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ikinci, Fazilet Partisi’nin (FP) ise Meclis’te üçüncü parti olmasıyla sonuçlandı. Bir önceki seçimin sonucunda (1995) Refah Partisi ismi ile 158 sandalyesi bulunan ve birinci olan Millî Görüş Hareketi, bu seçimde 47 sandalye kaybetmiş ve Meclis’e 111 milletvekili gönderebilmişti. Yaşanan kayba rağmen Millî Görüş, bir önceki seçimde olduğu gibi Van’da yine 3 milletvekili çıkarabilmeyi başarmıştı.

Yerel seçim sonuçlarına bakıldığında da Millî Görüş’ün kentte önde geldiğini görmek mümkün. Van’da 1984, 1989 ve 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi birinci parti oldu. Van’da kazanmış olduğu galibiyetleri göz önünde bulunduran parti için hiç şüphesiz Van bir ‘kale’ olarak görüldü. 1999 yerel seçimleri ise partinin Van’da kendini gösterdiği son seçim oldu. Nitekim Van (merkez) Belediyesi’ni bu kez Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kazandı. Bu seçimde Fazilet Partisi; Edremit, Gürpınar ve Muradiye ilçeleri ile birlikte Erçek, Çelebibağı ve Ünseli belde belediyelerini kazanabildi. 2004 yerel seçimlerinde ise Saadet Partisi ismi ile giren partinin, Van’da belediyesi kalmadı.

En son yapılan 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ve 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde de Saadet, Van’da istediği sonuçları alamadı. Mevcut durumda partinin Van’da herhangi bir milletvekili ya da belediyesi bulunmuyor. Ancak parti buna rağmen, yıllardır cumartesi günleri gerçekleştirdiği ve bir gelenek haline gelen basın toplantılarını sürdürüyor. Gerçekleştirilen basın toplantılarında, Van’ın temel sorunları kamuoyu ile paylaşılıyor ve kronikleşmiş bu sorunların çözümü için ilgili kurumlara çözüm önerileri sunuluyor. Yıllardır Van’da veteriner hekimlik yapan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van’ın gönlünde Millî Görüş’ün olduğunu ve 2024 yerel seçimlerinde bunu yeniden ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söylüyor.

İlhan, kayyım uygulamalarının kente zarar verdiğini belirtti. 

'GEÇMİŞTE BİZE OY VEREN İNSANLAR, MİLLÎ GÖRÜŞ’E OY VERDİĞİNİ ZANNEDEREK AK PARTİ’YE OY VERDİ'

İlhan, “Bugün Van’da milletvekilimizin, belediye başkanımızın ve encümenimizin olmaması, yarın da olmayacağı anlamına gelmiyor” diyerek sözlerine başladı. İlhan, Millî Görüş Hareketi’nin 1984 yılındaki yerel seçimlerde, ilk kazandığı belediyelerden birinin Van Belediyesi olduğunu hatırlattı.

Aradan geçen 40 yılın ardından 2024 seçimlerinde yeniden Van’da belediyeler kazanabileceklerini belirten İlhan, “2002 yılı sonrasında Saadet Partisi dönemi ile birlikte, geçmişte bize oy veren insanlar Millî Görüş’e oy verdiğini zannederek AK Parti’ye oy verdi. Yine de Van’ın gönlünde, Van’ın mayasında Saadet Partisi var. Bir önceki yerel seçimlerde Muradiye ilçemizde belediye meclis üyelerimiz vardı. Ancak kayyım uygulaması ile birlikte belediye meclisi feshedildi. Bu durum, memleketin kaderi olmuş. Ama önümüzdeki seçimlerde belirleyici olacağız, inşallah belediyeler de kazanacağız” şeklinde konuştu.

'HAYRA MOTOR, ŞERRE FREN ANLAYIŞIYLA ÇALIŞMALARIMIZI YAPIYORUZ'

Her hafta yaptıkları basın açıklamaları ile kentin sorunlarına çözümler üretebilmeyi hedeflediklerini belirten İlhan, “Saadet Partisi olarak, yol gösterici bir anlayışla hareket etmek zorundayız. Elbette, bu millet eninde sonunda bize yeniden dönüş yapacak ve bize oy verecek. Bu inancımızı koruyoruz. Bu memleketin sorunlarını, problemlerini kendi derdimiz olarak biliriz. Çözümü konusunda da gayret gösteririz. Elimizden geldiğince bunu dillendiririz. Gerekirse yerinde, gerekirse il binamızda basın açıklamalarımızı yaparız. ‘Hayra motor, şerre fren’ anlayışıyla çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz bu şehirden ümidimizi kesmiş değiliz. Ümidimizi kesseydik zaten siyaset yapmazdık” dedi.

'AK PARTİ, KAYYIM UYGULAMASIYLA DAHA RAHAT AT OYNATTI'

Van’ın aslının Millî Görüş olduğunu belirten İlhan, “İnşallah her şey yeniden aslına rücu edecek. Yeniden Van, Millî Görüş’ün kalesi olacak” diye konuştu. Van, bölge ve ülke genelinde etnik kimlik üzerinden siyaset yapıldığını belirten İlhan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu memleketi seçeneksiz bırakmayacağız. 2024 seçimlerinde mutlaka bir üçüncü yol açacağız. Ciddi ekiplerle seçimlere gireceğiz ve bu seçimlerde başarı elde edeceğiz. Van’da son yıllarda hep iki partili bir anlayış oldu. Bir tarafta devletin gücünü kullanan AK Parti, diğer tarafta HDP… Fakat biz bunu inşallah kıracağız. AK Parti’de kazanmış olsa HDP de kazanmış olsa aynı kişi kazanmış oldu. HDP seçimi kazandı, kayyım yönetimi ile AK Parti devraldı ve daha rahat at oynattı. Biz vatandaşımızın çaresiz olmadığını hatırlatmak istiyoruz.”

'KAFADAN KAYYIM ATAMANIN KABUL EDİLEBİLİR BİR TARAFI YOKTUR'

Bölgedeki kayyım uygulamaları da İlhan’ın değindiği konular arasında yer aldı. İlk günden beridir kayyım uygulamasını reddettiklerini belirten İlhan konu ile ilgili, “Bir kişi belediye başkanlığına ya da meclis üyeliğine aday olabiliyorsa, zaten devletin resmi makamları onay veriyordur. Kazandığında da bırakın yönetsin. Böyle kafadan kayyım atamanın kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Eğer bir seçim yapılıyorsa, seçimin gereği de yapılmalıdır. Kayyım uygulaması, temel hak ve hürriyetleri gasp etmekten öte bir şey değildir. Tamamen bir hak gaspıdır” dedi.

'DİĞER PARTİLERİ SAADET PARTİSİ'NİN YANINDA YER ALMAYA DAVET EDİYORUZ'

2024 yerel seçimlerinde, yerel ittifaklar konusuna da değinen İlhan, birlikten ve beraberlikten yana olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Ülkemizin ve memleketimizin yaşadığı sorunları dert eden insanlarımızı partimizin içinde görev almaya davet ediyoruz. Saadet Partisi çatısı altında tüm farklı düşünen kesimlere ve mevcut yapıdan rahatsız olan herkese yer vardır. Altılı Masa’daki tüm paydaşlarımızı da davet ediyoruz. Gelin Van’da hiç aday çıkartmayın. Önerdiğiniz insanlar varsa da biz Saadet Partisi olarak değerlendirelim. Partimizi bir alternatif olarak milletin önüne koyalım. Birlikte hayır vardır, bereket vardır, güç vardır. Ayrılıkta ise azap vardır. Parçalı bulutlu olmaya gerek yok. Biz zaten önümüzdeki seçime Gelecek Partisi ile birlikte giriyoruz. Diğer siyasi partileri de Saadet Partisi’nin yanında yer almaya davet ediyoruz. Gelin beraber yönetelim.”

'VAN MAALESEF YETKİLİLERİN KAFASINA GÖRE YÖNETTİĞİ BİR ŞEHİR OLDU'

İlhan, Van Valiliği’nin son 11 haftadır kent genelinde uygulamış olduğu eylem, etkinlik, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasaklarına ilişkin de konuştu. Türkiye’nin 81 ili içinde bir tek Van’da bu kadar uzun süreli yasakların uygulandığını ve bu yasağın temel insan haklarına aykırı olduğunu belirten İlhan, “Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkede bir basın açıklaması için özel izin gerekmez. Sadece tedbir alınabilmesi için bildirim yapılır. Van, maalesef yetkililerin kafasına göre yönettiği bir şehir oldu. Altı yıl boyunca devam eden bu yasaklar, son 11 haftadır ikişer günlük yasaklar halinde ilan edilmeye başlandı. Bu yasaklar insanları daha da çıkmaza sokuyor. İnsanların devlete küsmesine, devlete olan bakışının değişmesine neden oluyor. Bu devlet madem ki herkesin devleti, herkes eşit haklara sahiptir. İktidar bu yanlıştan vazgeçmelidir. Yapılan bu uygulamanın da kabul edilebilir bir yanı yok” şeklinde konuştu.