İHD Van basın açıklamasını şubede yaptı: 'Esnafımızın zarar görmemesi için'

İHD Van Şubesi, basın açıklamasını bu hafta şube bürosunda yaptı: “Halkımızın ve çevre esnafının zarar görmemesi için basın açıklamalarımızı dernek binamızda yapmaya karar verdik."

Google Haberlere Abone ol

VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzendi.

Önceki haftalarda, İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son 11 haftadır çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermiyordu. Bu hafta da İHD Van Şubesi’nin bulunduğu binanın önünde yine çok sayıda polis görevlendirildi. Ancak, basın açıklaması şube bürosunda yapıldı.

'BASIN AÇIKLAMALARINI DERNEK BİNAMIZDA YAPMAYA KARAR VERDİK'

Büroda yapılan basın açıklamasında, “Cumartesi Anneleri'ne destek amaçlı binamız önünde yapmak istediğimiz basın açıklamaları 11 haftadır engellenmektedir. Valiliğin bu keyfi kararı, kolluk kuvvetlerinin bu karara istinaden bütün sokağı kapatması, bina ve çevre esnafını zor durumda bırakmaktadır. Bizlerde halkımızın ve çevre esnafının zarar görmemesi için, Cumartesi annelerine destek olmak amacıyla yapacağımız basın açıklamalarını dernek binamızda yapmaya karar verdik. Her koşulda Cumartesi Anneleri'yle dayanışma içinde olacağımızı deklare ediyoruz” denildi.

KEREVAN İRMEZ’İN AKIBETİ SORULDU

İHD adına basın açıklamasını, yönetim kurulu üyesi Yusuf Aydın okudu. Açıklamada; 15 Ekim 1995 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesindeki evinden askeri kamuflajlı ve çoğu kar maskeli kişiler tarafından evi basılarak gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Kerevan İrmez’in akıbeti soruldu. İrmez’in gözaltına alınırken giysilerini giymesine bile izin verilmediği, zorla panzere bindirildiği, bu panzere zırhlı bir askeri aracın ve bir beyaz torosun eşlik ettiği belirtildi.

Açıklamada; Kerevan İrmez’in eşi Emine İrmez’in, savcılığa, emniyet müdürlüğüne ve tümen komutanlığına giderek eşinin akıbetinin araştırılmasını talep ettiği ve yetkililerin İrmez’e eşinin güvenlik güçlerince gözaltına alınmadığı söylendiği ifade edildi. 

'HAKLI MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

28 yıldır maddi gerçeği açığa çıkartacak, ceza adaletini sağlayacak etkin bir soruşturma ve kovuşturmanın yürütülmediğinin ifade edildiği açıklamada, “968. haftamızda bir kez daha söylüyoruz; devleti yönetenler, hakikat ve adalet talebimizin gerçekleşmesi için yüksek politik irade gösterinceye kadar haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Kerevan İrmez’den ve akıbetleri karanlıkta bırakılmak istenen tüm kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” denildi.