Van'da İHD'nin açıklaması sekizinci kez engellendi

Cumartesi Anneleri'ne destek için Van’da basın açıklaması yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği'ne valiliğin sekiz haftadır aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek bir kez daha izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlenmek istendi. Her hafta olduğu gibi, İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son sekiz haftadır ikişer günlük çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermedi.

Bina dışına çıkmak isteyen İHD üyeleri ile polis arasında yapılan müzakere sonuç vermeyince, binanın çıkışı polis kalkanlarıyla kapatıldı. Basın açıklamasını görüntülemek isteyen gazetecilerin de bina dışına çıkması engellendi. Müzakerede, gazetecilerin dışarıdan görüntü alması yönünde talepte bulunulurken, bu talep de yine polis tarafından geri çevrildi.

Yapılan müzakerede, Van Valiliği’nin son sekiz haftadır almış olduğu ikişer günlük yasak kararının hukuki olmadığı vurgulandı ve yasak kararının cuma gecesi alınmasının itiraz yolunu kapatmaya yönelik olduğu belirtildi.

AÇIKLAMA BİR KEZ DAHA BİNA İÇİNDE YAPILDI

Bunun üzerine son sekiz haftada olduğu gibi bu hafta da basın açıklaması binanın giriş kısmında yapıldı. Basın açıklamasını İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kıran okudu. Açıklamada, Türkiye’de yüzlerce insanın bir devlet politikasının sonucu olarak gözaltında kaybedildiği ve gözaltında kaybetmelerle ilgili başvuruların büyük bir kısmının soruşturma ve yargılama konusu olmadan kapatıldığı vurgulandı.

Kayıplarla ilgili soruşturma yapılanlar ve dava açılanların neredeyse tamamında zamanaşımı ve beraat kararları verilerek sürecin cezasızlıkla sonuçlandırıldığının belirtildiği açıklamada, “Kayıpların izini sürenler ise hukuksuz yasaklamalar, polis şiddeti, gözaltılar, soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakıldı” denildi.

YAHYA YAKUT’UN AKIBETİ SORULDU

Açıklamada, 5 Eylül 1993 tarihinde Konya’ya gitmek üzere Midyat otogarından yola çıktıktan sonra yapılan GBT işleminin ardından gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Yahya Yakut’un akıbeti soruldu ve “Kaç yıl geçerse geçsin; Yahya Yakut için tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan ve kayıtlarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” denildi.