Van'da İHD açıklaması altıncı kez engellendi

Cumartesi Anneleri'ne destek için Van’da basın açıklaması yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği'nin basın açıklamasına, valiliğin altı haftadır aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlenmek istendi. İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son altı haftadır aldığı ikişer günlük eylem yasağını gerekçe gösterilerek izin vermedi.

Bina dışına çıkmak isteyen İHD üyeleri ile polis arasında yapılan müzakere sonuç vermeyince, binanın çıkışı polis kalkanlarıyla kapatıldı. Basın açıklamasını görüntülemek isteyen gazetecilerin de bina dışına çıkması engellendi. Müzakerede, gazetecilerin dışarıdan görüntü alması yönünde talepte bulunulurken, bir polis memuru “Dışarı çıkarlarsa bile kalkanları yukarı kaldırır, görüntü alınmasını yine engelleriz” dedi. Bunun üzerine İHD, basın açıklamasının binanın giriş kısmında yapılmasına karar verdi. Gazeteciler de geçen beş haftada olduğu gibi, bu hafta da içerden görüntü almaya çalıştı.

'DEMOKRATİK İLKELERİN İHLALİ ENDİŞE VERİCİ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR'

Basın açıklamasını İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kıran okudu. Kıran, açıklamada bireylerin toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapma hakkına sahip olmalarının, demokratik bir devletin varlığının vurgulanabilmesi için temel bir gereklilik olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin içtihatlarıyla bu ilkenin altını çizdiğini belirten Kıran, “Ancak ne yazık ki, Türkiye'de demokratik ilkelerin ihlali endişe verici bir şekilde devam etmektedir. Anayasa ve yasal haklarımızı kullanarak sevdiklerimizin gözaltına alındığı olayları açığa çıkarmak ve kamusal bilincin artırılmasına katkı sağlamak istediğimizde, sistemli bir şekilde engellenmekteyiz. Her Cumartesi, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden koşullarda gözaltına alınmaktayız. Oysa gözaltına alma kararı, kişinin suç işlediğini gösteren güçlü deliller olduğunda verilebilir. Anayasa Mahkemesi dahil, yargı organları Cumartesi Anneleri’nin engellenmesinin hak ihlali olduğunu ve buluşmalarında suç unsurunun oluşmadığını belirtmektedir” şeklinde konuştu.

ADALET BAKANLIĞI VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SORULDU

Açıklamada, “Suç unsurları oluşmadığı halde neden gözaltına alınıyoruz? Hukuki açıdan, gözdağı vermek, caydırmak veya onur kırmak amacıyla gözaltı kararı vermek mümkün olmadığına göre, tüm eylem ve işlemlerinizi hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde yapma yükümlülüğünüzü askıya mı aldınız?” denilerek Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na soruldu.

Kayıplara ve adalete ulaşmak için hukukun bütün imkanlarının kullanılması noktasında ısrarlı olunacağının belirtildiği açıklamada, “12 Eylül 1994 tarihinde Ankara’da gözaltına alınarak kaybedilen AİHM’in oybirliği ile Türkiye’yi mahkûm etmesine rağmen iç hukukta dava aşamasına gelmeden dosyası kapatılan Kenan Bilgin’i ve tüm kayıplarımızı unutmayacağız” denildi.