Rus muhalif Navalni, kutup bölgesinde bir hapishanede 'bulundu'

Tutuklu Rus muhalif Navalni'nin sözcüsü Yarmysh, 19 gündür yeri bilinmeyen siyasetçinin ülkenin kuzeyinde, Moskova'ya yaklaşık 2 bin kilometre mesafede bir ceza kolonisine sevk edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 3 haftadır 'kayıp' olan tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin Rusya'nın kuzeyinde, kutup bölgesindeki bir ceza kolonisine gönderildiği ortaya çıktı.

Reuters'ın haberine göre, Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh, 25 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Navalni'nin Yamal-Nenets bölgesindeki Kharp'ta bulunan IK-3 isimli ceza kolonisinde bulunduğunu bildirdi. Navalni'nin sevk edildiği ceza kolonisinin başkent Moskova'nın yaklaşık 1900 kilometre kuzeydoğusunda olduğu belirtildi. 

'DESTEKÇİLERİ 618 BİLGİ EDİNME TALEBİNDE BULUNDU'

Sözcü Yarmysh, Aleksey Navalni'nin avukatının kendisini bugün görebildiğini belirtti. Avukat Ivan Zhdanov da konuya ilişkin açıklamasında, "Destekçilerimize, aktivistlere, Aleksey'in akıbeti konusunda endişeli olan ve durum hakkında yazmaktan bıkmayan gazetecilere ve medyaya çok teşekkürler" dedi. Zhdanov'a göre, Navalni'nin destekçileri, daha önce Moskova'nın 235 kilometre doğusunda bir ceza kolonisinde tutulan Navalni'nin nerede olduğunu öğrenmek için 618 bilgi edinme talebinde bulundu.

'ZAMANLAMA TESADÜF DEĞİL' İDDİASI

Navalni'nin ekibi, son olarak cuma günü bir açıklama yaparak ülke içinde başka bir hapishaneye sevk edildiği açıklanan tutuklu siyasetçinin 17 gündür 'kayıp' olduğunu bildirmişti. Ekibi, 22 Aralık Cuma günü iki duruşmaya video konferans yöntemiyle katılması gereken tutuklu siyasetçinin bu iki duruşmaya da katılmadığını duyurmuştu.

Navalni'nin 'kaybolması' hakkında CNN'e demeç veren Rusya'nın eski enerji bakanı yardımcısı ve Navalni'nin danışmanlarından Vladimir Milov, Navalni'nin kaybolmasının zamanlamasının 'tesadüf olmadığını' savunmuştu. Milov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mart ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu hatırlatmıştı.

47 yaşındaki Navalni, 2021 yılında cezaevine gönderilmişti. Ağustos ayında 'aşırılık yanlısı faaliyetler yürüterek kamu güvenliğine zarar veren bir örgüt kurmak'la suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)