YAZARLAR

Riyad'da Süper Kupa nasıl oynandı?

Kulüpler ne kadar görevde kalacağı belli olmayan TFF yönetiminin kararlarına güvenip hareket ederler mi, göreceğiz. Ama bu TFF'nin hâlâ görevdeyken cevap vermesi gereken çok daha önemli soruların olduğu kesin.

Süper Kupa maçının Suudi Arabistan'a götürülmesi kararını savunanların kullandığı argümanlardan birisi İspanya ve İtalya’nın da bu kupayı orada düzenlediğiydi. Örnek gösterilen İspanya Süper Kupası'nın yarı final maçları hafta içinde oynandı.

Final-four şeklinde düzenlenen organizasyonda çarşamba akşamı Real Madrid ile Atletico Madrid, perşembe akşamı da Barcelona ile Osasuna karşılaştı. Tur atlayan Real Madrid ile Barcelona arasındaki final, bu akşam oynanacak. Bizimkinin ne zaman nerede oynanacağıyla ilgili ise henüz ses yok.

BECKENBAUER VE KROOS’A ISLIK, ARDA’YA ALKIŞ

Real-Atletico maçında bizimki kadar olmasa da bazı sıkıntılı anlar yaşandı. İlk olarak geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden futbol efsanesi Franz Beckenbauer için maçtan önce düzenlenen saygı duruşunda tribünlerden ıslıklar yükseldi. Suudi Arabistanlı seyircilerin Beckenbauer anmasını neden ıslıkladığını anlamak gerçekten güç.

İkinci olarak da Real Madrid'in bayrak orta sahası Toni Kroos, uzatmalarla birlikte yaklaşık 120 dakika süren maç boyunca ayağına her top aldığında ıslıklandı. Kroos, 21 yaşındaki İspanyol orta saha Gabriel Veiga'nın sezon başında 40 milyon euro gibi bir bonservisle Al Ahli'ye transfer olmasıyla ilgili bir paylaşıma "utanç verici" yorumu yapmıştı. Kariyerinin başlarındaki oyuncuların Suudi Arabistan'a gitmesine tepki gösteren Alman yıldız, ayrıca ülkedeki insan hakları ihlallerinden bahsederek kendisinin transfer olmayacağını söylemişti. Suudi taraftarlar 6 ay önceki açıklamalara tepkilerini maç boyunca gösterdiler.

Tribünlerin negatif reaksiyonlarına rağmen sahada heyecanlı bir mücadele vardı. Normal süresi 3-3 biten maçta ikinci uzatma devresinde 2 gol daha bulan Real, penaltılara gitmeden maçı aldı. Toni Kroos, tüm tepkilere rağmen maçı 7.2 reyting ve yüzde 95 pas isabetiyle tamamlamayı başardı. Hatta maçtan sonra da “Bugün çok eğlenceliydi. Gürültü inanılmazdı” şeklinde bir paylaşım yaptı. Kroos, final maçında ıslıklanmaya da belli ki mental olarak hazır. Maçın 120+2’nci dakikasında Brahim Diaz ve Jan Oblak arasındaki sprint yarışı da uzun süre hafızalarda kalacaktır.

Sakatlığını atlattıktan sonra yavaş yavaş süre almaya başlayan Arda Güler de 112’nci dakikada oyuna dahil oldu. Beckenbauer ve Kroos’a gösterilen tepkilerden sonra Arda’ya da benzer bir tepki gösterilir mi diye düşünmedim dersem yalan olur. Ama tam tersi oldu, Suudi seyirciler Arda Güler her topla buluştuğunda alkışlayarak destek verdiler.

40 MİLYON TAKIMLARA, 40 MİLYON FEDERASYONA

Futbol nerede, hangi koşullarda oynanırsa oynansın izleyenleri kendisine çekecek bir şeyler sunuyor. Arda Güler'li ve İlkay Gündoğan'lı İspanya Süper Kupası’nın final maçı da izleyenleri pişman etmeyecektir. Konunun Türkiye’yle ilgili kısmında ise oyunun güzelliğinden önce yeni cevapsız sorular bulunuyor.

Gazeteci Serdar Ali Çelikler, örnek gösterilen İspanya Süper Kupası’nın organizasyonu hakkında Vole’de Önder Özen ve Onur Tuğrul ile katıldığı programda bazı bilgiler paylaştı. Çelikler’in aktardığına göre takımlara dörtlü turnuva için 40 milyon euro verilmiş. Bu para, Barcelona ve Real Madrid en yüksek pastayı alacak şekilde 4 takım arasında dağıtılmış.

Organizasyonun Suudi Arabistan'a gitmesine ise eski Barcelonalı Pique'nin şirketi aracılık etmiş. Bu şirkete ne kadar ödeme yapıldığını bilmiyoruz. Çelikler'in verdiği en önemli bilgi ise federasyonla ilgiliydi. İspanya Futbol Federasyonu da bu organizasyon için kasasına 40 milyon euro koymuş.

TFF'den henüz bir açıklama yapılmadığı için Türkiye Süper Kupası'nın organizasyonuyla ilgili bilgilerimiz sınırlı: Fenerbahçe ve Galatasaray'a önden 1.6 milyon euro verildi, maçı kazanana 800 bin euro daha verilecekti. İki takıma böylece toplamda 4 milyon euro dağıtılacaktı. TFF ile Suudi yetkililer arasında 20 Ekim'de maçın detayları üzerine bir protokol imzalandı. Ali Koç'tan öğrendiğimize göre bu protokol gizlilik gerekçesiyle kulüplere bile verilmedi.

Çelikler ve Tuğrul bu bilgileri takip ederek bazı sorular sıraladılar: TFF de bu organizasyon için Suudi şirketten para aldı mı? Protokolü bu nedenle mi kamuoyu ile paylaşmadı? Maçın oynanması için bu yüzden mi ısrarcı oldu, bu yüzden mi pankart ve tişörtlerden vazgeçti? TFF para almadıysa İspanya Futbol Federasyonu'na 40 milyon veren Suudiler TFF'ye neden para vermedi? TFF ile Suudi şirket arasında Pique'nin şirketine benzer aracı bir kurum var mıydı? Varsa neden gizlendi?

TFF'NİN YENİ KARARLARI

Bu soruların hepsi cevap beklerken görevde kalıp kalmayacağı belli olmayan Mehmet Büyükekşi yönetimi iki önemli karara imza attı.

Türkiye Kupası'nın eleme usulüne dayanan formatı değiştirilerek Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatına benzer bir grup formatına geçildi.

Artık yılda bir değişmezse şaşırdığımız yabancı kuralında da yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre 14 olan yabancı sayısı önümüzdeki sezon için 12'ye indirildi. Ondan sonraki sezon da 11'e indirileceği belirtildi. Sahada 8 yabancıyla oynama kuralı ise kaldırıldı. Yani takımlar önümüzdeki sezondan itibaren isterlerse 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek.

TFF yönetiminin aldığı kararları kulüpler destekliyor mu bilmiyoruz. Dahası, olası bir yönetim değişikliğinde bu kararların uygulanıp uygulanmayacağını da bilmiyoruz.

Kulüpler, Süper Kupa maçının nerede ve ne zaman oynanacağını belirleyemeyen, imzaladığı protokolü kamuoyuna açıklayamayan, ne kadar görevde kalacağı belli olmayan TFF yönetiminin kararlarına güvenip hareket ederler mi, göreceğiz. Ama bu TFF'nin hâlâ görevdeyken cevap vermesi gereken çok daha önemli soruların olduğu kesin.