Reuters: Biden yönetimi İsrail'e tank mermisi satışı için Kongre'ye baskı yapıyor

Reuters'a konuşan kaynaklar, Biden yönetiminin İsrail'e 500 milyon dolar değerinde tank mermisi satışına onay vermesi için Kongre'ye baskı yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e tank mermisi satışına onay vermesi için Kongre'ye baskı yaptığı iddia edildi.

Reuters'a konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi dört kaynağın aktardığına göre, Biden yönetimi Kongre'den İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı kullanılmak üzere Merkava tanklarında kullanılacak 45 bin tank mermisi satışını onaylamasını istedi.

'DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, KOMİTELERE BASKI YAPIYOR'

500 milyon doların üzerinde değer biçilen tank mermileri, Joe Biden'ın Ukrayna ve İsrail için istediği ek bütçenin kapsamında değildi. Talep, Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde gayri resmi incelemeye alındı.

Söz konusu gayri resmi inceleme, komite üyelerinin satışı durdurmasına ya da endişeleriyle ilgili yönetimle gayri resmi görüşmeler yapmasına izin veriyor.

Reuters'a konuşan dört kaynaktan ikisi olan ABD'li bir yetkili ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Josh Paul, tank mermisi satışının hızlıca onaylanması için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu komitelere baskı yaptığı bilgisini paylaştı.

'SİLAH İHRACATI KONTROL YASASI'NI KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORLAR'

Ekim ayında ABD'nin İsrail'e 'kör desteği'ni gerekçe göstererek Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Josh Paul, "Bu, bu hafta başında komitelere gitti; İsrail vakalarını incelemeleri için 20 günlerinin olması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı ise onlara bunu şimdi yapmaları için baskı yapıyor" açıklamasını yaptı.

İki ABD'li yetkili ise ABD yönetiminin 45 bin tank mermisinden 13 bininin komite ve inceleme süreçlerine takılmadan İsrail'e gönderilebilmesini sağlamak için için Silah İhracatı Kontrol Yasası'nı kullanmayı değerlendirdiğini söyledi. Kaynaklar, bu konuda henüz nihai kararın verilmediğini aktardı.

REUTERS: GAZETECİNİN ÖLÜMÜNDE TANKLARIN DAHLİ VAR

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise bir politika olarak 'resmi olarak Kongre'ye bildirilene kadar teklif edilen savunma transferleri ya da satışlarını doğrulamadıklarını ya da bu konu hakkında yorum yapmadıklarını' söyledi. 

Öte yandan, Reuters haber ajansı, konuya ilişkin haberinde, kendi muhabiri Issam Abdallah'ı öldüren ve altı diğer muhabirin yaralanmasına yol açan İsrail saldırılarında da İsrail tanklarının dahli olduğuna dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)