WSJ: ABD, İsrail'e yeraltı sığınaklarını hedef alan bomba gönderdi

ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin bir yandan İsrail'e sivil ölümleri azaltma çağrısı yaptığına, bir yandan ise silah sevk etmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürüyor. ABD basınına göre, İsrail'e 'sivil kayıpları sınırlandırma' çağrısı yapan ABD, bir yandan da İsrail'e silah göndermeye devam ediyor.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD, onlarca diğer silah ve mühimmatın yanı sıra, İsrail'e 'sığınak delici' olarak da bilinen, yeraltı sığınaklarını hedef alan bombalar gönderdi. Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, ABD, 7 Ekim'den itibaren İsrail'e yaklaşık 15 bin bomba ve 57 bin topçu mermisi sevk etti. ABD, 100 tane 2 bin pound (1 ton) ağırlığındaki 'sığınak delici' bomba transferini ise daha önce açıklamamıştı.

'BIDEN YÖNETİMİNİN ÖNÜNDEKİ DİPLOMATİK BİR ZORLUK'

Milyonlarca dolara mâl olan askeri mühimmatın öncelikle C-17 askeri kargo uçaklarıyla ABD'den Tel Aviv'e gönderildiğini aktaran WSJ, bunun Joe Biden yönetiminin karşı karşıya olduğu diplomatik bir zorluğun göstergesi olduğu yorumunda bulundu. Buna göre, Washington yönetimi bir yandan İsrail'e büyük çaplı sivil ölümlerin önüne geçmeye çağırıyor, öte yandan Gazze'de kullanılan silahların çoğunu kendisi sağlıyor. 

'BU İKİ DURUM BİRBİRİYLE ÖRTÜŞMÜYOR'

Crisis Group (Kriz Grubu) platformundan kıdemli danışman Brian Finucane'e göre, söz konusu silah sevkiyatı, ABD'nin İsrail'e uyguladığı 'sivilleri koruma' baskısının etkisini azaltabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda danışmanlık da yapmış olan avukat Finucane, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatının Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve diğer ABD'li yetkililerin daha küçük çaplı bombalar kullanma yönündeki çağrı ve uyarıları ile örtüşmediğine dikkat çekti. 

'UKRAYNA'NIN AKSİNE İSRAİL'E GÖNDERİLEN SİLAHLAR ŞEFFAF DEĞİL'

Öte yandan, 2022'den bu yana Rusya ile savaşı sırasında Ukrayna'ya gönderilen bazı silahlarla ilgili düzenli güncel bilgi paylaşan ABD'nin son çatışmalar sırasında İsrail'e gönderdiği silahların sayısı ve tipi hakkında çok az şey açıkladığı ifade edildi. 

ABD'li yetkililere göre, bu konuda açıklama yapılmamasının sebebi kısmen İsrail'e giden silahların silah satışı gibi 'farklı bir mekanizma' üzerinden sevk ediliyor olması. İsrail, ayrıca her yıl ABD'den 3,8 milyar dolar askeri yardım alıyor. 

'ABD KULLANABİLİR AMA...'

Bu mühimmatın ABD tarafından Irak, Afganistan, Suriye, Somali ve Libya gibi yerlerde 'çoğu zaman düşman güçlerini hedef almak için' kullandığını kaydeden WSJ, İsrail'in Gazze'de sivillerin yaşadığı yoğun nüfuslu alanlardaki 'militanlar' ile savaştığını belirtti. 

ABD'nin eski savunma bakanı yardımcı vekili Mick Mulroy, 'bunların Afganistan ve Suriye gibi yerlerde, açık ve şehir bölgesi olmayan alanlardaki çatışmalarda kullanılması tercih edilen silah türleri' olduğunu anlattı. Mulroy, "ABD, bunları daha şehir içi alanlarda kullanabilir; ama önce saldırının orantılı olduğundan ve askeri ihtiyaca dayandığından emin olmak için çok fazla hedef analizi yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Gazetenin haberine göre, BLU-109 tipi 'sığınak delici' bombalar yaklaşık 2 bin pound (1 ton) ağırlığında bir savaş başlığı taşıyor. Beton sığınakları delmek için tasarlanan bombalar, ABD tarafından Körfez ve Afganistan savaşlarında kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)