Putin: Afrika ülkelerinin 23 milyar dolar borcunu sildik

Rusya Devlet Başkanı Putin, St. Petersburg'daki Rusya-Afrika Zirvesi kapsamında yaptığı konuşmada, "Rusya, 40'tan fazla Afrika ülkesiyle silah ve teçhizat tedarik ettiğimiz anlaşmalar imzaladı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi kapsamında Afrika ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda konuştu.

AA'nın aktardığına göre, Putin, Afrika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını belirterek, "Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katılıyor. Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" dedi.

'AFRİKA'NIN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Finans, teknoloji ve gıda gibi alanlarda belirli ülkelerin tekel haline gelmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Buna karşı mücadele edilmelidir. Sovyetler Birliği, Afrika'da çok sayıda işletme, enerji santrali ve çelik fabrikası inşa etmişti. Bu uygulamaya geri dönmeliyiz. Bunu hem ikili temelde hem de uluslararası platformlar üzerinden yapacağız" ifadelerini kullandı.

Putin, Afrika'nın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, "Afrika kıtasının gözlerimizin önünde yeni bir güç merkezi haline geldiğini de belirtmek isterim. Siyasi ve ekonomik rolü katlanarak artıyor. Herkes bu nesnel gerçekliği hesaba katmak zorunda kalacak" dedi.

Bazı Afrika devletlerinin, Ukrayna krizinin çözümü için girişimlerde bulunduğunu anımsatan Putin, "Afrika öncelikli çıkarları dışında görünen sorunların çözümüne yardım etmeye hazır. Girişimlerinize saygı duyuyor ve dikkatle değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı. Afrika'daki çok sayıda bölgede istikrarsızlığın sürdüğünü ifade eden Putin, bu sorunların, Batılı ülkelerin 'böl ve yönet' şeklinde ilerlediği sömürgecilik döneminden miras kaldığını iddia etti.

'6 AYDA AFRİKA ÜLKELERİNE 10 MİLYONA YAKIN TAHIL GÖNDERİLDİ'

Putin, Afrika ülkelerindeki ordu personeli ve güvenlik güçlerinin eğitimlerine devam edeceklerini belirterek, "Şu anda birçok Afrika devletinden askeri personel, Rusya Savunma Bakanlığı'nın üniversitelerinde eğitim görüyor. Rusya, 40'tan fazla Afrika ülkesiyle geniş bir yelpazede silah ve teçhizat tedarik ettiğimiz anlaşmalar imzaladı" dedi.

Rusya'nın Afrika'ya yönelik tarım ürünleri ihracatının yaptırımlara rağmen sürdüğünü ifade eden Vladimir Putin, "2022'de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton, sadece bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyona yakın tahıl gönderildi. Bu, ihracatımıza uygulanan ve Rus gıda arzını ciddi şekilde engelleyen, lojistiği, sigorta ve banka ödemelerini karmaşık hale getiren yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya'nın Afrika ülkelerinin önemli miktarda borcunu da sildiğini aktararak, "Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katılıyor. Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" şeklinde konuştu.

KREMLİN: PUTİN AFRİKALI LİDERLERLE UKRAYNA'YI GÖRÜŞECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da zirve hakkında açıklamada bulunarak, Putin'in Afrikalı liderler ile Ukrayna konusunda ayrı bir görüşme yapacağını söyledi.

Zirvenin Ukrayna konusunda ayrı bir toplantı ile devam edeceğini belirten Peskov, "Bugün St. Petersburg'da planlanan diyaloğun bir devamı olacak. Putin diyaloğu kesinlikle sürdüreceğine söz verdi. Afrikalılar Ukrayna konusunda sorular sormaya devam edecek" dedi. Peskov, Afrikalı liderlerin konuya yönelik yeni bir teklifle gelmediğini de dile getirdi.

'UKRAYNA MÜZAKERE OLASILIĞINI REDDEDİYOR'

Ukrayna'da çatışmaların sona ermesi için çözüm konusunda bugüne kadar gelinen durumun devam ettiğini ve herhangi bir değişiklik olmadığını da kaydeden Kremlin Sözcüsü Peskov, "Daha önce olduğu gibi Rusya hedeflerine ulaşmak için müzakerelere açık olmasına ve Ukrayna tarafının şu anda içinde bulunduğu duruma rağmen hala hiçbir şeyi değiştirmediler. (Ukrayna) herhangi bir müzakere olasılığını reddediyor. Ukraynalılar, özellikle şu anda oldukça zor bir durumda oldukları halde uzlaşmaz konumlarını koruyorlar. Yine de her türlü diyalog olasılığını reddediyorlar" iddiasında bulundu.

Putin'in ABD'de kasım ayında yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na davet edilmeyeceğine yönelik haberleri de değerlendiren Peskov, gazeteleri değil resmi açıklamaları beklemek gerektiğini söyledi. Bu toplantıya kadar kendilerinin pek çok üst düzeyde önemli toplantıları olduğuna dikkati çeken Peskov, "Elbette, belli ki, bu (ABD'nin daveti) bizim bekleyeceğimiz bir davet değil" yorumunda bulundu. (DIŞ HABERLER)