Putin'den 'tahıl' açıklaması: Rusya, Ukrayna'nın yerini alabilir

St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Putin, "Afrika'ya tahıl tedarik edilmesine özel önem göstereceğiz. Ülkemiz tahıl için Ukrayna'nın yerini alabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askıya aldığı Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmek yerine Rusya'nın Ukrayna'nın yerini alabileceğini söyledi. St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Putin, Moskova'nın üç ila dört ay içinde altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl tedarik etmeye hazır olacağını söyledi. Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre'ye 25 bin ila 50 bin tonluk tahıl ihracatı yapılabileceğini dile getirdi.

Rusya lideri, "BM aracılığıyla Afrika'ya tahıl tedarik edilmesine özel önem göstereceğiz, ülkemiz tahıl için Ukrayna'nın yerini alabilir. Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız. Ayrıca bu ürünlerin tüketiciye ücretsiz sevkiyatını da sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

Rusya’nın dünyaya tahıl ve gübre ihracatı yapmasının 'Batılı ülkeler tarafından zorlaştırıldığını' ileri süren Putin, “Diğer yandan da ikiyüzlü bir şekilde küresel gıda piyasasındaki krizden ötürü bizi suçluyorlar. Bu durum tahıl anlaşmasının uygulanmasında da açıkça görüldü” diye konuştu.

Tahıl anlaşması kapsamında Rusya’ya verilen sözlerin tutulmadığı savunan Putin, şöyle devam etti: “Rusya'nın dünya pazarlarına yaptığı tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın hiçbir şartı yerine getirilmedi. Söz konusu gerçekleri dikkate alarak, bu anlaşmayı daha fazla uzatmayı reddettik.” (DIŞ HABERLER)

Etiketler tahıl afrika rusya putin