Nijer'de darbeye Rusya bayraklı destek, BM'den çağrı: 'Durum çok ciddi'

Askerlerin darbe yaptığı Nijer'de darbe destekçileri iktidar partisinin binasını ateşe verdi. BM'den alıkonulan Cumhurbaşkanı Bazoum'un derhal serbest bırakılması çağrısı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Askerlerin 26 Temmuz'da darbe yaparak yönetime el koyduğu Batı Afrika ülkesi Nijer'de darbe destekçileri dün başkent Niamey'de gösteri yaptı. Niamey'de toplanan göstericiler Bazoum'un partisi Nijer Demokrasi ve Sosyalizm Partisi (PNDS-TARAYA) genel merkezini ateşe verdi. Bölgeden dumanlar yükseldi. Bazı darbe destekçisi eylemcilerin ellerinde Rusya bayrağı taşıdığı görülürken, Rusya, askerlerin alıkoyduğu Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un serbest bırakılması çağrısı yaptı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Rusya bayrağı taşıyan eylemcilerden bazılarının taşıdığı dövizlerde, "Kahrolsun Fransa" ve "Yabancı üsler dışarı" ifadelerinin olduğu da görüldü. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Collona ise Agence France-Presse (AFP) haber ajansına yaptığı açıklamada, kendi muhafızları tarafından gözaltında tutulan Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum'un sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

GUTERRES: BAZOUM İYİ AMA DURUM ÇOK CİDDİ

New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nijer'deki darbe girişiminde alıkonulan Cumhurbaşkanı Bazoum'un derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

AA'nın aktardığına göre, Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum ile konuştuğunu belirten Guterres, "Şimdi, onu alıkoyanlara seslenmek istiyorum, Cumhurbaşkan Bazoum'u derhal ve koşulsuz serbest bırakın, ülkenin demokratik yönetimine engel olmaktan vazgeçin ve hukukun üstünlüğüne saygı duyun" dedi. Guterres, konuşmaları sırasında Cumhurbaşkanı Bazoum'un kendisine iyi, ancak durumun çok ciddi olduğunu söylediğini belirtti.

Ne olmuştu?

Nijer'de 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Nijer Silahlı Kuvvetleri de 'Güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazoum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için' darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)