Darbeyle devrilen Nijer liderinden 'demokrasi' çağrısı: Kazanımları koruyacağız

Kendilerine 'Vatanı Koruma Ulusal Konseyi' adını veren bir grup askerin alıkoyduğu Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, demokrasiyi koruma sözü verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijer'de askeri darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, demokratik kazanımların korunacağını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bazoum, 'zor elde edilen kazanımların korunacağını' dile getirdi ve "Demokrasiyi ve özgürlüğü seven tüm Nijeryalılar bunu görecektir" ifadelerini kullandı.

Nijer ordusu da, darbeye destek verdiklerini duyurdu. Genelkurmay Başkanı Abdou Sidikou'nun imzasıyla yayınlanan açıklamada, kararın silahlı kuvvetler içinde çatışmayı önlemek için gerekli olduğu ifade edildi.

'HİÇBİR ŞEY BİTMİŞ DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Hassoumi Massoudou da eski adıyla Twitter olan X platformundan yaptığı paylaşımda, 'tüm demokratlara ve vatanseverlere darbeyi başarısız kılmak için mücadele' çağrısında bulundu. Nijer'de dün askerin yönetime el koyduğunu duyurmasının ardından kendisini geçici hükümet başkanı ilan eden Dışişleri Bakanı Massoudou, "Tüm yurtseverlere, tüm demokratlara bu girişime engel olma çağrısında bulunuyorum" dedi ve şöyle devam etti: "Görüşmeler sürerken darbe bildirisi okundu. Şu an hiçbir şey bitmiş değil. Nijer'de seçilmiş cumhurbaşkanı hala Mohamed Bazoum. Bu bir darbe değil hala darbe girişimidir. Nijer halkı da bunu asla kabul etmeyecektir."

AB'DEN BAZOUM'A DESTEK

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Nijer'de askeri darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ile konuştuğunu ve destek ifade ettiğini bildirdi. Michel, sosyal medyadaki açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ile konuştum ve kendisine AB'nin desteği hakkında güvence verdim" ifadelerini kullandı.

ABD: ANAYASAL DÜZENİ BOZMAYA YÖNELİK ÇABALARI KINIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı da, Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca yapılan darbe girişimini kınayarak, Bazoum'u desteklediklerini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, gelişmelerden 'derin endişe' duyduklarını belirterek, şu açıklamada bulundu: "Demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Bazoum'ı güçlü bir şekilde destekliyoruz. İktidarı zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü çabayı en güçlü şekilde kınıyoruz."

ALMANYA: BÜYÜK ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise, Nijer'deki darbeyi kınayan yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Nijer'de yaşanan olayları büyük endişeyle takip ediyoruz. Ordunun bazı kesimlerinin, Nijer'in anayasal demokratik düzenini yıkmaya yönelik girişimlerini kınıyor ve onlara, demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı Bazoum'u derhal serbest bırakarak sığınaklarına dönmeleri çağrısında bulunuyoruz." 

Nijer'de Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum yönetimi, 26 Temmuz'da askeri darbe ile devrildi ve kendilerine 'Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)' adı veren bir grup asker yönetime el koydu. (DIŞ HABERLER)