Prof. Dr. Perinçek: Assos’ta arkeolojik katliam var

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Assos’ta “kaya ıslahı projesi” alanında incelemelerde bulunarak gözlemlerini “arkeolojik” katliam olarak değerlendirdi.

Prof. Dr. Perinçek, şu ana kadar Assos’un 5’te 2’sinin kazılmış durumda olduğuna dikkat çekti.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Bir süredir gündemde olan Assos Antik Limanı ve Assos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen 'kaya ıslahı projesi'ne tepkiler gelmeye devam ediyor.

Mart ayında yapılan ihaleden önce ihaleyi alacak firmayı açıklayan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, şubat ayında çalışmalar başlamadan önce ve geçtiğimiz günlerde bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade etti. Bölgede 7 ayda değişen alan yapısını değerlendiren Perinçek, çalışmalar sırasında arkeolojik katliam yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Doğan Perinçek tarafından fotoğrafı çekilen Assos Antik Kenti'nde Helenistik döneme ait duvarlar. Perinçek bunların çalışmalar sırasında yok edildiğini söyledi. 

‘ASSOS’TA OTELLERİN PAYINA EL KONULMAK İSTENİYOR’

Şubat ayında oradaki işletme sahiplerinin davetiyle çalışma bölgesine gittiğini ve arazide çalışma yaptığını söyleyen Perinçek, “Kaya ıslahı yapılacak yerlerde, incelemelerde bulunup, fotoğraflar çektim. Tabi o dönemde, ben işletme sahiplerine dedim ki; ‘ben burada, tahribat yapmadan gerçekleştirilecek bir proje yaparım, bu proje için de sizden ücret almam’ Ama, Dynamica bu projeyi yaptı ve AFAD’a verdi. Biz projeyi istediğimizde, bizden sakladılar” diye konuştu. İhaleyi alan ve çalışmaları yürüten şirketin paravan olduğunu iddia eden Perinçek, “Bu şirketin paravan bir şirket olduğunu düşünüyorum. Şirketin internet sitesini incelediğimizde zaten paravan bir şirket olduğu ve ısmarlama bir proje yapıldığını gösteriyor. Gelelim şirketin raporuna… Raporda ‘kaya ıslahı’ diye bir şey yok. Orada, taraçalar yapılacağı, şekiler yapılacağı açık zaten. Ama orada o taraçalara ihtiyaç yok. O taraçaların, sekilerin nedeni, oraya bina yapmak. Orada büyük bir rant var. Aşağıda daracık bir yerde konuşlanmış otellerin payına el konulmak isteniyor” dedi.

‘BURADA ARKEOLOJİK BİR KATLİAM OLDUĞU KESİN’

Perinçek; “Şubat ayındaki incelememde, Assos dönemine ait duvarların fotoğraflarını çektim. O duvarları merak ediyordum. Son fotoğraflara baktığımda, o duvarların bulunduğu tarlanın ve duvarların yok olduğunu gördüm. Ortaya çıkan fotoğraflardan sonra alanda yeniden inceleme yapma fırsatım oldu. 7 ay sonra gördüm ki, fotoğrafını çektiğim Helenistik döneme ait duvarlar tümüyle yok olmuş. Ayrıca inşaat alanının daha başka duvarların dibine kadar, bir metreye kadar geldiğini düşünüyorum. Benim gözlemime göre, önemli oranda, toprağın yüzeyinde ve altında bir takım duvarlar yok edildi. Kesinlikle burada bir katliam var. Katliamın büyüğü küçüğü olmaz, o alanda arkeolojik bir katliam olduğu kesin” dedi.

‘KAYA ISLAHI PROJESİ DEMİYORUM

“Şu anda orada yapılan işe ben ‘kaya ıslahı projesi’ demiyorum” diyen Perinçek, “Hafriyat ve taş ocağı çalışması var orada. Görünen görüntü o. Niday diye bir şirket bu işi aldı. Sorgulamak lazım, Dynamica şirketinin ne kadar tecrübesi var, Niday’ın ne kadar tecrübesi var? Tekrar söylüyorum, Dynamica, paravan bir şirket. O paravan şirketin yaptığı taraçalar birilerine pazarlanacak. Şu anda yapılan işlemi, daha önce yapılan kaya düşmesinin iyileştirilmesi işlerine benzetemiyorum. Assos Antik Limanı’nın üzerinde çok çirkin bir görüntü oluştu. Bırakın arkeolojiyi, biz bazen taş ocaklarına bile görüntüyü bozduğu gerekçesiyle karşı çıkıyoruz. Kaldı ki buranın konumu, değeri, önemi ortadayken… Bu resmen, tarihin ortasında bir yere taş ocağı açtılar. Akıl alacak bir şey değil” dedi.

‘ASSOS ŞİRKETİN İNSAFINA BIRAKILMIŞ’

Perinçek, alanda yaptığı inceleme sırasındaki gözlemlerini; “Burada bir ihmal var. Müzeden veya kazı ekibinden herhangi bir gözlemci yok. Orası sahipsiz bırakılmış, şirketin insafına bırakılmış. Orada inceleme dönüşünde, farklı bir yol izledim. Bir duvar gördüm. Depremde olduğu gibi yıkılmış ve orada, artık deprem 2000 yıl önce mi olmuş, 3000 yıl önce mi olmuş, olduğu gibi duruyor. Oradaki depremin yaşını da bulabiliriz. 5-6 yıl önce, uzaydan çekilmiş, jeoloji ve deprem haritalarında olmayan bir fay tespit ettik. İncelemek için gittiğimizde Assos’a su sağlayan kanalları bulduk. Assos’u yıkan depremin oradaki kaynağın kurumasına neden olduğunu düşünüyoruz. O deprem ile son incelememde gördüğüm yıkılmış duvarın kaynağı olan depremin de aynı olduğunu düşünüyorum” dedi

‘RANT ALANI OLUŞTURMAK İÇİN YAPILAN BİR ÇALIŞMA’

Perinçek, şu ana kadar Assos’un 5’te 2’sinin kazılmış durumda olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Assos, Türkiye arkeolojisi açısından çok büyük öneme sahip. Çok sayıda duvar var, yapı var. Bunların çoğu Helenistik döneme ait. Orası arkeolojik bir alan, buluntu, kalıntı…  Net olarak şunu söyleyebilirim; bu bir kaya ıslahı projesi değil, bu bir yok etme projesidir. Kaya ıslahı ile alakası yok, buna benzer bir tek örnek gösteremezsiniz. Bu tamamen yandaşa alan yaratmak için, yeni bir rant alanı oluşturmak için yapılan bir çalışma.”