Assos’ta iş makineleri çalışmaya devam ediyor

Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nda devam eden çalışmalarla ilgili Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor” diyerek tepki gösterdi.

Assos Antik Kenti ve Antik Liman’da kaya ıslahı adı altında çalışmalar devam ediyor.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları, Assos Antik Kenti ve Antik Liman’da yapılan 'kaya ıslahı inşaatı'nda doğa ve tarih katliamı olduğu iddiasıyla 24 Eylül’de suç duyurusunda bulundu. Dernek, ayrıca inşaatın acilen durdurulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için Ayvacık Kaymakamlığı’na da başvuru yaptı. Dernek yetkilileri, inşaat alanına giderek, çalışmaların durdurulup durdurulmadığını yerinde inceledi.

‘AKLIMIZ VE VİCDANIMIZ ALMIYOR’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, incelemenin ardından açıklamada bulunarak, “Ne yazık ki yıkımın son hızla devam ettiğine tanık olduk” dedi. Doğan, sadece arkeolojik çalışma yapılması gereken alanda, iş makinelerinin çalıştığına dikkat çekerek; “Yüreğimiz bir kez daha sızladı. Şu anda Assos Antik Limanı’nda müthiş bir doğa ve tarih katliamı var. İş makineleri son sürat çalışıyor. İğne ile kuyu kazar gibi çalışılması gereken, ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılıyor ve geniş alanlar açılıyor. Acaba bu kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor? Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var. Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor” ifadelerini kullandı.

‘İMZALATTIRILAN TUTANAĞIN BİR KOPYASI VERİLMEDİ’

“Tel örgünün dışında ve alandan çıkarken yapılan bir ihbar üzerine kolluk tarafından durdurulduk” diyen Doğan, “Kimliklerimiz istenildi ve ifademiz alındı. Afet bölgesine izinsiz bir kez daha girmememiz konusunda bir uyarı içeren bir tutanak imzalattırıldı. Tutanağın bir kopyasını istememize rağmen alamadık, fotoğrafını çekmemize de izin verilmedi. Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Çanakkale Valiliği’ni, Çanakkale Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Kurulları yetkililerini, müze müdürlüğünü, kazı başkanlığını, Cumhuriyet Savcılığını, yöremizin vekillerini ve kamuoyunu bu katliamı bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Suç duyurusu başvurumuzun çok acilen işleme konulmasını istiyoruz” diye konuştu. (DUVAR)