CHP: Elitaş o mekanizmayı açıklamalı

CHP Grup Başkanvekili Özel, MHP'nin Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin, "MHP, saray rejiminin muhafızıdır. O muhafız alayının 3 çavuşu da dün verilen emri yerine getirmiştir" dedi. 'FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin tartışmalar için de, "Mustafa Elitaş önergeyi (2009'da Meclis'ten gece yarısı geçirilen düzenleme) kendi yazdıysa bunun siyasi, hukuki sorumluluğuna katlanacak, kendi yazmadıysa gecenin o yarısında kendisine bu önergeyi ileten mekanizmayı açıklayacak. O mekanizma açıklanırsa gerisi çorap söküğü gibi gelir" yorumunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kızılayın aldığı bağışlarının, 5 yıl önceye göre 63 kat arttığını belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bunun dış kaynaklı fon kullanımından kaynaklandığının söylendiğini ifade etti. Özel, Kızılayın bağımsız denetçilerle denetlendiğini, bağımsız denetçilerin raporunda bile 'sınırlı olumlu görüş' bildirildiğini ifade etti.

Özel, MHP'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin, "MHP, Kemal Kılıçdaroğlu'na siyaseten veremediği cevabı, kendilerine büyük ortağın verdiği imtiyaz ve güvenceyle yargı üzerinden vermeye çalışmaktadır. MHP, saray rejiminin muhafızıdır. O muhafız alayının 3 çavuşu da dün verilen emri yerine getirmiştir. Savcılar, hakimler, kayıtlar, MİT, JİTEM'in yapamadığını, saray rejiminin muhafız alayının üç çavuşu yapacaksa ellerinden geleni artlarına koymasınlar" dedi.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bir uçağın pistten çıkması sonucu 3 kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Çok büyük bir facianın az hasarla atlatılmasının tesellileri olduğunu ifade eden Özel, pistin bundan 2,5 yıl önce bitmiş olması gerektiğini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın bu süreci 2020 yılı sonuna attığını söyledi. Özel, bunların kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmesini istedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "FETÖ'nün siyasi ayağı" konusundaki açıklamaları üzerine dava açacak olmasının sorunlu, ayıplı bir durum olduğunu vurgulayan Özel, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde, "Örgütün siyasetle ilişkisi faydacı ve hatta fırsatçı temelde olup; öncelikle siyaset ve kurumları üzerinde etkili olarak kadrolaşmanın önünü açmayı, elemanlarını etkili konumlara taşımayı, onların korunup, kollanmasını sağlamayı hedeflemektedir. Örgüt mensuplarını milletvekili olarak Meclise sokmayı istemekte, ilgi gösterdiği kanun tasarıları hakkında hukuk büroları aracılığıyla çalışmalar yaparak organlarının da katılımıyla yasama süreçlerine doğrudan müdahil olmaktadır" denildiğini anımsattı.

'FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI SOMUTLAŞABİLİR'

Elitaş'ın bu iddianameye göre kimseye dava açmaması gerektiğini ifade eden Özel, şu açıklamayı yaptı: "Elitaş, bu iddianameye göre suçlanacak kişi değilse en azından çok önemli bir tanık pozisyonundadır. Elitaş, önergeyi kendi yazdıysa bunun siyasi, hukuki sorumluluğuna katlanacak, kendi yazmadıysa gecenin o yarısında kendisine bu önergeyi ileten mekanizmayı açıklayacak. O mekanizma açıklanırsa çorap söküğü gibi hiç olmazsa bu konuda FETÖ'nün siyasi ayağı ve FETÖ'nün yasama sürecine nasıl etki ettiği somutlaşabilir."

Özel, Elitaş'ın Başbuğ'a dava açmasının "Haksızlık yaptığımız birisine, bunu dile getirdiği için elimizdeki yargı gücünü kullanarak baskı, şantaj, onu zorla susturma yoluna gidiyoruz." anlamına geldiğini söyledi.

'KIZILAY BUZDAĞI'NIN GÖRÜNÜN YÜZÜ'

Kızılayın aldığı bağışlarının, 5 yıl önceye göre 63 kat arttığını belirten Özel, bunun dış kaynaklı fon kullanımından kaynaklandığının söylendiğini ifade etti.

Özel, Kızılayın 2015 ve 2018 resmi bilançolarının Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı yalanladığını, yurt dışından alınan yardımların sıfır olarak görüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"63 kat artışın tamamı, özellikle yandaş şirketlerin vergi ödememek için parayı Kızılay üzerinden bir vakfa veya kendilerinden arzu edilen yerlerin fonlanması... Kızılay vergiden kaçmanın, vergi kaçırmanın, devlete verilecek vergiyi başka yerlere vermenin paravanı olmuş. Bunun izini sürmeye uzun süre devam edeceğiz. Bir savcıya, 'Bu konuda nereye kadar giderse git' dense, bu iş nerelere kadar gidecek, vatandaşımız bir bilse. Yandaş, kayrılan şirketlerin verdikleri alternatif vergi için Kızılayı paravan kullandıkları, buzdağının görünen yüzü. Bu son dönemlerde çok özel olarak kurgulanmış, çok özel mimarisi olan bambaşka bir sistemin şimdilik görünen, bilinen yüzü."

Özel, Kızılayın bağımsız denetçilerle denetlendiğini, bağımsız denetçilerin raporunda bile "sınırlı olumlu görüş" bildirildiğini dile getirdi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın, "Ben bu kadar işi yapıyorum, bu işten para almıyorum" dediğini anlatan Özel, Kızılayın 6 iştirakinin Yönetim Kurulu üyeliklerinden alınan huzur hakları, sair ödentiler, yurt dışı gezi harcırahlarının dökümünü resmi kanalla istediklerini anlattı.

BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

'FETÖ'nün siyasi ayağı' tartışmalarına ilişkin Haziran 2019'da Meclis'ten geçirilen düzenlemeyi hatırlatan Başbuğ, şu açıklamayı yapmıştı:

2008-2010 sürecinde ben "Bugün bizsek hedef yarın siz olacaksınız" dedim. Daha ne diyebilirim ki daha nasıl uyarıda bulunabilirdim. 26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok biz bundan 26 Haziran sabahı 2009'daki toplantıda haberimiz oluyor.

Bahsedilen yasa teklifine göre askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlar da dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada "AK Parti ile cemaati bitirme planı" algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık, Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da "FETÖ ile mücadele edicem" dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın. 26 Haziran 2009'daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur."

(AA-HABER MERKEZİ)

Başbuğ, Erdoğan'a yanıt verirken Gül'ü işaret ettiBaşbuğ, Erdoğan'a yanıt verirken Gül'ü işaret etti