CHP'lilerin 'İşte bu' dediği an

CHP liderinin belgeleri açıkladığı anlar soluksuz dinlendi. Elindeki swift mesajlarını gösterip  sonra, “Bana bunlar yetmez” diyen Kılıçdaroğlu bu kez diğer eliyle banka dekontlarını kaldırdı. İşte bu an CHP cephesinde günlerdir süren kaygılı-heyecanlı bekleyişin sonlandığı, partililerin, “İşte bu” dediği andı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki “Erdoğan'ın yakınlarının yurt dışındaki hesaplara para gönderdiği” polemiğinde söz sırası CHP liderindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İspatlarsan siyaseti, Cumhurbaşkanlığını bırakırım” resti çektiği tartışmada gözler CHP’nin grup toplantısına çevrildi.

CHP'nin grup toplantısı her zaman olduğu gibi kalabalıktı. Partililerin yoğun katılımına CHP grubunda görmeye çok alışık olmadığımız bazı gazetelerin temsilcileri ve yine bazı köşe yazarları da eklendi. Herkes Erdoğan’ın resti sonrası Kılıçdaroğlu’nun ne diyeceğini merak ediyor, belge gösterip göstermeyeceğini soruyordu. Grup toplantısı öncesi bazı partililerde ve kimi milletvekillerinde özellikle “belge” ile ilgili endişeler vardı. Kulaklarımıza “Umarım bir şey çıkar”, “Acaba” şeklinde kaygıları yansıtan ifadeler çalındı.

Diken üstünde izlenen grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun ne Antalya’daki temaslarıyla ilgili değerlendirmeleri ne de öğretmenlerin durumuna dair açıklamaları duyuldu. Herkes asıl konuya gelinmesini bekliyordu. Kulise kadar taşınan gerilim anlarında, “Hadi ama açıkla artık” diyenler vardı. CHP lideri de bu sabırsız bekleyişin tadını çıkarmayı ihmal etmedi. Grubun ne beklediğini bildiği için sözlerine de, “Kutuyu açalım” diye başladı.

CHP liderinin belgeleri açıkladığı anlar soluksuz dinlendi. Elindeki swift mesajlarını gösterip  sonra, “Bana bunlar yetmez” diyen Kılıçdaroğlu bu kez diğer eliyle banka dekontlarını kaldırdı. İşte bu an CHP cephesinde günlerdir süren kaygılı-heyecanlı bekleyişin sonlandığı, partililerin “İşte bu” dediği andı. Salonda alkışlar eşliğinde “Tayyip İstifa” sloganları atıldı. Gruptaki heyecan kulise de taştı. Kuliste televizyon ekranlarında açıklamayı dinleyenler de bu coşku dalgasıyla CHP liderini alkışladı. Bazı endişeler, acabalar ile grup toplantı salonuna giren partililerin çıkışta yüzleri gülüyordu.

Kılıçdaroğlu, 'Man Ada'sı dekontları'nı gösterdi: İspat ettimKılıçdaroğlu, 'Man Ada'sı dekontları'nı gösterdi: İspat ettim

CHP’li hukukçu milletvekillerine bundan sonrasını sorduk. Verdikleri yanıt, “Bu iş artık mahkemede” oldu. CHP liderinin avukatları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı tazminat davasında bu belgeleri mahkeme yoluyla talep edecek. Hukukçulara göre bu belgeler ticari faaliyet belgesi ve kullanımı izne tabii değil. Hukukçu vekiller ayrıca bu miktarda para transferlerinin bilgilerinin Merkez Bankası’nda da bulunduğunu söyledi.

CHP Grup toplantısının ardından başlayan Genel Kurul öncesi AK Parti grubunun kullandığı kuliste ilk tepkileri ölçmeye çalıştık. AK Parti milletvekillerinin büyük kısmı parti sözcüleri ve yöneticilerinden bir açıklama gelmeden konuşmak istemedi. Ancak milletvekillerine gelen bazı bilgiler vardı. Bu bilgiler ortada bir ticari faaliyet dolayısıyla para transferlerinin bulunduğu ve bunun suçmuş gibi sunulamayacağı yönündeydi. Tecrübeli siyasetçiler ise daha temkinli durumdaydı. Bir parti yöneticisinin belgeler için, “Bakalım neymiş o kağıtlar” sözleri dikkat çekti.

Yargı süreci nasıl işleyecek bilmiyoruz ama tartışma siyasi arenada devam edecek görünüyor. Adalet Yürüyüşü'nde olduğu gibi yeni bir moral motivasyon kaynağı edinen CHP’liler bu durumun "Hayır" blokunu da olumlu etkileyeceği görüşünde. Diğer tarafta ise yurt dışındaki hesaplara aktarılan paralarla ilgili Erdoğan’a dönük saygının azalacağı yorumları yapılıyor. Şimdi gözler AK Parti'den gelecek açıklamalarda.

Man’da yuva yapmak: Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgeler neyi gösteriyor?Man’da yuva yapmak: Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgeler neyi gösteriyor?

Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a 'tanıyor musun' diye sorduğu Sıtkı Ayan kimdir?Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a 'tanıyor musun' diye sorduğu Sıtkı Ayan kimdir?

Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?