Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Erdoğan'ın çocuğu ve yakınları buradaki şirketlere para transfer etti" dediği Man Adası merak konusu oldu. Vergi cennetleri arasında sayılan Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde bulunuyor. İçişlerinde bağımsız olan ada, dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlı. Adada 1. Dünya Savaşı'nda esir düşen Türk askerlerinin yattığı şehitlik de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ailesinin para transfer ettiğini iddia etmesiyle Man Adası gündem oldu.

İşte, vergi cenneti olarak bilinen Man Adası'yla merak edilenler:

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde bulunuyor.

Ada, ilk kez 8. yüzyılda Viking yerleşkesi olarak kullanılmaya başlandı. 1079'da Godred Crovan tarafından Mann ve Adalar adlı Nors krallığı kuruldu. 1266'da Norveç Kralı IV. Magnus tarafından Perth Antlaşması uyarınca İskoçya'ya bırakıldı. 14. yüzyılda İngiliz egemenliğine girdi ve 1765'de Birleşik Krallık'a bağlandı.

İÇİŞLERİNDE BAĞIMSIZ, DIŞ İŞLERİNDE İNGİLTERE'YE BAĞLI

Resmi olarak Birleşik Krallık'a dahil olmayan ada, özel bir statüyle kraliyete bağımlı. 80 bin nüfusu olan Man Adası, iç işlerinde bağımsız, dışişlerinde Birleşik Krallık'a bağlı. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanı. Kraliçenin adada kullanılan unvanı 'Man'ın Efendisi'dir.  Bu unvan her iki cinsiyet için de kullanılabiliyor. Bununla birlikte Birleşik Krallık ve Hindistan Kraliçesi Victoria, "Man'ın Hanımefendisi" unvanını kullanmayı yeğledi.

Adanın resmi olarak yönetimi devlet başkanı olan Kraliçenin vekili konumundaki bir valiye bağlı, fakat son zamanlarda bu merci, adanın yürütme organı olmaktan çıkmış ve daha çok seremoniler ile ilişkili devlet başkanı rolünü almış durumda.

Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?

AB ÜYESİ DEĞİL

Man Adası Avrupa Birliği üyesi değil, ancak AB ile yapılan antlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin veriliyor. Tynwald'da çoğunluğu bulunan parti başkanı bir Man Adası Hükümeti oluşturuyor. Man Adası Hükümeti Başkanı, seçtiği Bakanlar Heyeti ve Man Adası devlet daireleri başkanları ile birlikte adanın yürütme mercileri.

Man Adası bayrağı ve devlet arması bir üçgen şekilini alan üç bacak göstermektedir.

TÜRK ASKERLERİ İÇİN ŞEHİTLİK VAR

Man Adası'nda, Birinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde savaştıktan sonra İngilizlere esir düşmüş ve esaret döneminde yaşamını yitirmiş 7 Türk askerinin yattığı bir şehitlik bulunuyor.

Cumhuriyet'te yer alan bilgiye göre Birinci Dünya Savaşında İngilizler’e esir düşmüş olan binlerce Alman ve Avusturyalı ile birlikte 115 Türk, 1915 yılında 200 kişilik bir kafile içinde “Man Adası'ndaki Knockaloe esir kampı’na götürüldü. Bunlar arasında bulunan yedi Türk esir burada hayatını kaybedince tutuldukları esir kampının karşısındaki Patrick kilisesi’nin bahçesine

Man Adası'ndaki şehitlikte 7 Türkiyeli yatıyor.

gömüldüler.

Türk askerinin mezarlarının bulunduğu Man Adası’ndaki mezarlığa 1972 yılında “şehitlik” statüsü verildi.

Dikili taşlar halindeki mezarlık geçtiğimiz yıllarda bakıma alınarak bir şehitliğe dönüştürüldü.

Şehitliğin bakımı, içinde bulunduğu Patrick kilisesi ve İngiliz savaş mezarlıkları komisyonu (commonwealth war graves commission) sorumluluğunda bulunuyor.

Periyoduk bakım giderleri anılan müesseseler tarafından, restorasyon ve özel bakım giderleri ise Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’nca karşılanıyor. Şehitlikte yer alan 7 mezarın sahipleri:

–Ramazan Mehmet 17 kasım 1916

–Hüseyin Halit İbrahim 16 şubat 1917

–Hüseyin Ali 20 nisan 1917

–Hasan Derviş 18 mayıs 1917

–Mehmet Ali 17 eylül 1917

–Kalan Yeğen 09 nisan 1918

–Ahmet Hazan 15 temmuz 1918

(HABER MERKEZİ)