Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Türkiye'de yaşanan işçi ölümlerini değerlendirdi. Yarkadaş, bu yılın 8 ayında en az 1250 işçinin öldüğünü aktardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin açıkladığı raporu değerlendirdi. Yarkadaş, “Türkiye, AKP Hükümeti döneminde gerçekleşen iş kazaları ile Avrupa’da birinciliği ne yazık ki kimseye kaptırmamaktadır. Keşke; bu birinciliği basın özgürlüğü, kişisel hak ve özgürlüklerin korunması, bağımsız yargı ve ifade özgürlüğü gibi alanlarda sağlayabilseydik” dedi.

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2016’nın ilk 8 ayında 1250 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. En fazla işçi ölümü inşaat, madencilik, taşımacılık ve metal sektörlerinde meydana geldi.

RANT ODAKLI BÜYÜME ANLAYIŞININ SONUCU

Yarkadaş, artan işçi ölümlerinin rant odaklı ekonomik büyüme anlayışı nedeniyle yaşandığını belirtti. Yaşam hakkının en temel hak olduğunu söyleyen Yarkadaş, “Bu hak, gözünü rant ve para bürümüş birkaç müteahhittin inisiyatifine bırakılmayacak kadar değerlidir” ifadelerini kullandı.

2016 yılının Ocak ayında 115 işçi yaşamını yitirdiğini aktaran Yarkadaş, Ağustos ayında bu sayının 199'a yükseldiğini belirtti. Rapora göre, 2013 Ağustos ayında 130 ölürken, 2015 yılı Ağustos ayında 162 işçi hayatını kaybetti.

Barış Yarkadaş, işçi ölümlerindeki artışın önlemlerin ve “İş Sağlığı ve Güvenliği” mekanizmasının yetersizliğini gösterdiğini öne sürdü.

İSİG Meclisi'nin medya, sendika ve meslek örgütlerinden elde ettiği bilgilerle hazırladığı raporda yer alan veriler ise şu şekilde:

2016 yılının ilk sekiz ayında yaşanan iş cinayetleri:

- Ocak ayında en az 115 işçi,

- Şubat ayında en az 144 işçi,

- Mart ayında en az 160 işçi,

- Nisan ayında en az 171 işçi,

- Mayıs ayında en az 124 işçi,

- Haziran ayında en az 203 işçi,

- Temmuz ayında en az 134 işçi,

- Ağustos ayında ise en az 199 işçi yaşamını yitirdi.

Son dört yılda yaşanan iş cinayetlerinde,

- 2014 yılının Ağustos ayında en az 160 işçi,

- 2015 yılının Ağustos ayında en az 162 işçi,

- 2016 yılının Ağustos ayında ise en az 199 işçi yaşamını yitirdi. (DUVAR)

17 bin işçi bile bile ölüme gönderildi17 bin işçi bile bile ölüme gönderildi

İş cinayetlerinde ölenlerin sayısı adli cinayetleri geçtiİş cinayetlerinde ölenlerin sayısı adli cinayetleri geçti

Ağustos ayında en az 199 işçi yaşamını yitirdiAğustos ayında en az 199 işçi yaşamını yitirdi