Papua Yeni Gine'de şiddet olaylarında 16 kişi öldü, olağanüstü hal ilan edildi

Papua Yeni Gine'de polisin maaşlarında yapılan kesintilere tepki olarak başlattığı grevin ardından başlayan şiddet olaylarında 16 kişi öldü. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Papua Yeni Gine'de 16 kişinin yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybetmesinin ardından Başbakan James Marape, ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Olayların ardından bazı hükümet ve polis yetkilileri görevden uzaklaştırıldı.

Reuters'ın aktardığına göre, 10 Ocak Çarşamba günü, polis ve kamu çalışanları maaş kesintilerini protesto etmek için eylem düzenlemişti. Başkent Port Moresby'den dün basına yansıyan görüntülerde binlerce kişi ellerinde yağmalandığı düşünülen malzemelerle görülmüştü. Bazı yerlerin ateşe verilmesiyle şehrin üzerinde siyah dumanlar yükselmişti.

BAŞBAKAN MARAPE: BURASI BİZİM ÜLKEMİZ

Hükümetin şiddet olaylarının yatıştırılması için ordudan askeri destek talep ettiği ifade edilirken, yaşanan şiddet olaylarında başkent Port Moresby'de dokuz, ülkenin ikinci büyük kenti olan Lae'de ise yedi kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Başbakan Marape de yaptığı açıklamada, halkı 'huzuru ve normale dönmeyi öncelemeye' çağırdı.

Marape, kamu görevlilerini ilgilendiren maaş sorununun ardından yaşanan iç güvenlik zafiyetinin başta başkentte olmak üzere ülkede 'stres ve baskı' oluşturduğunu savundu. Başbakan, açıklamasında, "Sonuç olarak, polis varlığının eksikliği, şehrimizin belirli bölgelerinde isyan ve yağmalamalara yol açtı" değerlendirmesinde bulundu.

Başkentte yaşanan olayların ülkenin diğer bölgelerinde de bir dalgalanma etkisi oluşturduğunu kaydeden Marape, "Bu insanlara, buranın bizim ülkemiz olduğunu ve onu sahiplenmemiz gerektiğini anlamaları için çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Marape, güvenlik güçlerinin başkentte kontrolü sağlamaya başladığını, olayların tekrarlanmaması ve işletmelerin zararının tazmini için önlemler alınacağını sözlerine ekledi.

'POLİS OLMADAN ŞEHİR KONTROLDEN ÇIKTI'

Çarşamba günü maaşlarında kesinti yapıldığını fark eden polisler greve gitmiş, hükümet ise polisten yeni bir vergi alınmaya başladığı iddialarını reddetmişti. Başbakan Marape de söz konusu eksikliğe 'idari bir hatanın' yol açtığını savunmuştu. Yerel FM100 radyo kanalına konuşan bir yetkili, 'polis olmadan şehrin kontrolü kaybettiğini' söylemişti. 

Öte yandan, Marape hükümetini destekleyen iki milletvekilinin olaylar üzerine istifa ettiği bildirildi. Hiri-Koiari bölge milletvekili Keith Iduhu ile Simbu bölge milletvekili James Nomane yaptıkları açıklamalarda, yaşanan olayların hükümete güveni sarstığını belirterek Marape'nin görevi bırakması çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)