Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'iyi bir sosyal demokrat' tepkisi: Şehzademiz hangi kafeste?

Kılıçdaroğlu'nun "Partiyi bilgili, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim" sözlerine tepki gösteren Özgür Özel, "Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP hafta sonu yapılacak 38. Olağan Kurultay öncesinde Genel Başkan Adayı Özgür Özel, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Partiyi bilgili, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim" sözlerini değerlendirdi.

Sözcü'den İpek Özbey'in sorularını yanıtlayan Özgür Özel'in açıklamalarının bir kısmı şöyle:

Kılıçdaroğlu'nun bir tarifi oldu… 'Partiyi bilgili, birikimli iyi bir sosyal demokrata devredeceğim' dedi. Ben de sordum, mevcut kişiler arasında böyle biri var mı diye. 'Var ama görünür hale gelmesi lazım' karşılığını verdi… Bunu nasıl okudunuz?

Devretme meselesi demokrasi değil monarşide olur. Biz bunu 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla reddettik. Her yıl övünüyoruz. Yarın 1 Kasım ve saltanatın kaldırılışının yıldönümü. Biz partimize demokrasi getiremediysek, ülkeye getireceğimiz demokrasiyle nasıl övüneceğiz? Karşısındaki aday olarak baktığınızda ise, öyle bir tanımlama yapar ki, hiç alınmam. Beş yabancı dil bilen, 3 üniversite bitirmiş, geçmişinde şu tecrübe olsun denilen bir tanıma itiraz etmezsin. Ama tanımlama bilgili, birikimli, iyi bir sosyal demokrat… Ben ve Örsan Öymen adayız. Bu tanımı yapınca meşru rakiplerine “İyi bir sosyal demokrat değil” diyor. Bu açıdan centilmence değil. Örsan Bey ile bizi bırakın, bu partide bu tanıma uyan yüz binler var.

'Partide ama görünür değil' diyor…

Görünür olmayan bizim bilmediğimiz birinden bahsediyor. Bu kişi nerede? Hangi görevlerde sınanmış. Yarın partinin başına geldiğinde ne yapacağı nereden belli. Bakın bu bana ne hatırlattı: Saltanatın kaldırılmasıyla ortadan kalkan bir durumdan bahsedeceğim. Fatih Sultan Mehmet kardeş katlini uygun gördüğünden beri Osmanlı'da bir kafes uygulaması var. Sarayda haremin yanında, tahta geçmesi muhtemel şehzadeler kafeste tutuluyor. Bazen padişah çok uzun yaşayınca bekleyen şehzadenin yaşlanıp öldüğü oluyor. Kafeste delirenler var. Onu bir tek padişah biliyor. Bu uygulamayı görünce dedim ki, 'Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste'.

Gemiyi güvenli limana teslim etmekten siz ne anlıyorsunuz?

Liman ve kaptan metaforuna itirazım var. Gemi güvenli bir limana ihtiyaç duyuyorsa demek ki fırtınanın içinde. Buradan limana ben götüreceğim diyor ya, “O gemiyi tehlikeli sulara kim sürükledi” diye sorarlar.

RÖPORTAJIN TAMAMI