Norveç ve İzlanda'da AstraZeneca aşısının kullanımı durduruldu

Norveç ve İzlanda, kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşılarının kullanımını geçici olarak durdurdu. Norveç'ten yapılan açıklamada, aşı ile kanda pıhtılaşma arasında henüz kesin bir bağlantı tespit edilmediği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşılarının kullanımını geçici olarak durdurduğunu açıklayan Danimarka'nın ardından, Norveç ve İzlanda da AstraZeneca aşısının kullanımının askıya alındığını duyurdu. Norveç Sağlık Enstitüsü (FHI) Müdürü Geir Bukholm, Danimarkalı yetkililer gibi aşı ile kanda pıhtılaşma arasında henüz kesin bir bağlantı tespit edilmediğini vurguladı.

Bukholm, incelemeler sürerken 'ihtiyati' olarak aşının uygulanmasının durdurulduğunu belirtti. Norveç'te AstraZeneca aşısının uygulanmasının ne kadar süreyle durdurulduğu ise açıklanmadı. Ülkede bugüne kadar 122 bin kişiye AstraZeneca aşısı yapılmıştı.

Danimarka Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, AstraZeneca aşısını yaptıran kişiler arasında birden fazla kan pıhtılaşması vakası görüldüğü için böyle bir karar alındığı belirtilmişti. Açıklamada, kararın inceleme sonrası yeniden değerlendirileceği, kan pıhtısı sorununa aşının yol açtığına dair henüz kesin bir kanıt bulunmadığı vurgulandı.

İtalya da perşembe günü,  AstraZeneca aşısına yönelik rapor edilen bazı olumsuz bildirimler nedeniyle 'ABV2856' seri numaralı dozların kullanımının tedbiren ülke genelinde durdurulmasına karar verildiğini açıklamıştı. AIFA'nın Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile yakın koordinasyon içinde olduğu ve gelişmelere dair ek önlemler hakkını saklı tuttuğu kaydedildi. Avusturya'da da hafta sonunda, AstraZeneca aşısını yaptıran bir kadının ölmesi, bir kadının da hastaneye kaldırılması sonrasında benzer bir karar alınmıştı. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)