Nijer hava sahasını kapattı, Fransa askerlerini çekme kararı aldı

Nijer'de cunta, ticari uçuşları da kapsayacak şekilde hava sahasını Fransa'ya kapattı. Macron büyükelçiyi geri çağırdığını ve askerlerinin yıl sonuna kadar Nijer topraklarından çıkacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Askeri darbenin ardından Nijer ile Fransa arasında başlayan gerilim tırmanıyor. 

Nijer'de darbe yapan cunta, hava sahasını ticari uçuşları da kapsayacak şekilde Fransa'ya kapattı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bu karara karşılık Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin birkaç saat sonra Fransa'ya döneceğini açıkladı.

Bir televizyon programına katılan Macron Itte'nin ve birçok Fransız diplomatın birkaç saat sonra Fransa'ya döneceğini ve Nijer'deki makamlarla olan askeri işbirliklerine son verdiklerini söyledi.

Nijer'deki Fransız askerlerin yıl sonuna kadar koordineli şekilde Fransa'ya döneceğini kaydeden Macron, terörle mücadele konusunda Afrika kıtasına yardım etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

BÜYÜKELÇİ KRİZİ 

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

Fransa, "askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" belirtmişti.

Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos'ta Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada Büyükelçi Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

Notadan sonra Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği etrafında sıkı güvenlik önlemleri alınmış ve elçiliğe girip çıkan araçlar, Nijer güvenlik güçlerince kontrol edilmeye başlanmıştı.

Aynı şekilde Fransız askerlerinin konuşlu olduğu başkentteki "Niamey 101" isimli hava üssü etrafında da güvenlik artırılmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, Büyükelçi Itte'nin "rehin alındığını" söylemiş ve Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti. (HABER MERKEZİ)