Navalni, yeni hapishanesi 'Kutup Kurdu'nu anlattı

Moskova yakınlarındaki bir ceza kolonisinden yaklaşık 1900 kilometre kuzeye sevk edilen Aleksey Navalni, 20 günlük sevk sürecinin yorucu olduğunu ama iyi hissettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni, kendisinden haber alınamayan yaklaşık üç haftanın ardından Rusya'nın kuzeyinde, kutup bölgesindeki başka bir ceza kolonisine sevk edildiğini teyit etti. Navalni, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından bugün paylaşılan mesajında, yeni hapishanesine götürülmek için 20 gün yol kat etmesi gerektiğini, buna rağmen kendisini iyi hissettiğini anlattı.

Reuters'ın aktardığına göre, başkent Moskova'nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer alan IK-3 ceza kolonisine gönderilen Navalni, eski bir Rus masal karakterine atıfla, "Ben, yeni Ayaz Baba'nızım" dedi. "Şimdi koyun derisinden bir montum, (kulakları da örten kürkten) bir uşanka şapkam var" diye konuşan Navalni, Rusya'da kış aylarında giyilen geleneksel ayakkabılara atıfla, "Kısa zaman içinde valenki de alacağım" dedi. 20 günlük transfer süresinin 'oldukça yorucu' olduğunu anlatan tutuklu siyasetçi, "Ama yine de ruh halim harika, bir Ayaz Baba'nın olması gerektiği gibi..." ifadelerini kullandı.

TASS'ın paylaştığı bilgilere göre, Rusçada 'Ded Moroz' olarak adlandırılan ve Türkçeye birebir 'Ayaz Baba' olarak çevrilebilen karakter, 'Rus Noel Baba' olarak biliniyor.

MAKİNELİ TÜFEKLER, KÖPEKLER, GARDİYANLAR...

Navalni'nin gönderildiği ve 'Kutup Kurdu' olarak bilinen ceza kolonisi, Rusya'nın en zorlu hapishanelerinden biri olarak biliniyor. Burada tutulan kişilerin çoğu, ciddi suçlardan hüküm giyen kişiler. Kışların da çetin geçtiği bölgede, gelecek hafta hava sıcaklıklarının eksi 28 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde yer alan ceza kolonisi 1960'lı yıllarda GULAG sisteminin bir parçası olarak kurulmuştu.

Buradan destekçilerine mesaj gönderen Navalni, destekçilerine ve bu uzun sevk sürecindeki durumu hakkında endişe eden herkese teşekkürlerini ileterek, ellerinde makineli tüfekler, yanlarında köpekler olan gardiyanlar gördüğünü, bitişindeki hücrede yer alan ve zemininde kar olan egzersiz alanında yürüyüşe çıktığını anlattı. Bunun dışında sadece bir hapishane penceresinden tel örgüleri görebildiğini söyleyen Navalni, "Her neyse; benim için endişelenmeyin. Sonunda buraya geldiğime çok sevindim" dedi.

NAVALNİ YAKLAŞIK 3 HAFTADIR 'KAYIP'TI

Yaklaşık 3 haftadır 'kayıp' olan tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin 25 Aralık Pazartesi günü Rusya'nın kuzeyinde, kutup bölgesindeki bir ceza kolonisine gönderildiği ortaya çıkmıştı. Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, Navalni'nin Yamal-Nenets bölgesindeki Kharp'ta bulunan IK-3 isimli ceza kolonisinde bulunduğunu bildirmişti. Navalni'nin sevk edildiği ceza kolonisinin başkent Moskova'nın yaklaşık 1900 kilometre kuzeydoğusunda olduğu belirtilmişti.

Navalni'nin ekibi, son olarak cuma günü bir açıklama yaparak ülke içinde başka bir hapishaneye sevk edildiği açıklanan tutuklu siyasetçinin 17 gündür 'kayıp' olduğunu bildirmişti. Ekibi, 22 Aralık Cuma günü iki duruşmaya video konferans yöntemiyle katılması gereken tutuklu siyasetçinin bu iki duruşmaya da katılmadığını duyurmuştu.

Navalni'nin 'kaybolması' hakkında CNN'e demeç veren Rusya'nın eski enerji bakanı yardımcısı ve Navalni'nin danışmanlarından Vladimir Milov, Navalni'nin kaybolmasının zamanlamasının 'tesadüf olmadığını' savunmuştu. Milov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mart ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu hatırlatmıştı.

47 yaşındaki Navalni, 2021 yılında cezaevine gönderilmişti. Ağustos ayında 'aşırılık yanlısı faaliyetler yürüterek kamu güvenliğine zarar veren bir örgüt kurmak'la suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)