Metal işçilerinden çağrı: Grev tarihleri ilan edilsin

Bir grup metal işçisi, işçi ve işveren sendikaları arasındaki TİS görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve grev kararının alınması üzerine çağrıda bulundu. İşçiler, grev tarihlerinin ilan edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

BURSA - Türk Metal ve Birleşik Metal-İş Sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. 13 Ocak'ta yapılan son toplantıdan da uzlaşı çıkmadı. Bir grup metal işçisi, işçilerin onayı olmadan anlaşma yapılmaması çağrısında bulundu.

İşçiler, üç sendikanın örgütlü olduğu Ford Otosan, Renault, BOSCH, Coşkunöz, Kroman Çelik, Sarkuysan, Autoliv, Federal Mogul, Arçelik, Candy Hoover, Mercedes, BSH, Termo Teknik, Sio Otomotiv, Temsa, Man, Mitaş, Türk Traktör, Çelik Halat, İzmir Demir Çelik, Ege Çelik, HABAŞ, CMS, ZF, Totomak ve Şenkaya Döküm fabrikalarında çalışan bir grup metal işçisi olarak çağrıda bulundu. İşçiler, grev uygulama tarihlerinin ilan edilmesini istedi.

'TOPLU SÖZLEŞME İŞÇİLERİN ONAYI OLMADAN İMZALANMASIN'

Yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı: "Grev hazırlıklarına vakit kaybetmeksizin başlanmalıdır. Tüm fabrikalarda grev komiteleri kurulmalı, hükümetin olası grev yasağına karşı da önlemler alınmalıdır. Kocaeli’de Bekaert ve Schnieder işçilerinin grev yasağına karşı fiili grevi sürdürerek elde ettikleri kazanımlar metal işçilerinin hafızasındadır. Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Vergi dilimi yüzde 15’te sabitlensin, üzeri işverenlerce ödensin. Toplu sözleşme, işçilerin onayı olmadan imzalanmasın."

'BİR GECE ANSIZIN İŞÇİLERİ SEFALETE MAHKUM EDECEK ŞEKİLDE SONUÇLANIYOR'

Sendikaların grev kararına değinilen açıklamada, "Patron sendikası MESS’in sefalet ücreti ve kazanılmış hakların gasbı dayatmaları nedeniyle grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. MESS ile işçiler adına masaya oturan Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikaları, ara bulucu raporlarının ellerine ulaşmasının ardından peş peşe grev kararı aldılar. Türk Metal grev kararı alırken, aynı kararda grev uygulama tarihini ilan etmemiş, bu tutumu biz metal işçilerinde ‘Bu dönem de bir satışa imza mı atacaklar’ kaygısı uyandırmıştır. Türk Metal bürokrasisinin geçmiş pratiği ortadadır. Her dönem aynı senaryo devreye sokulmuş, sözleşmede uyuşmazlık tutulmuş, grev kararı alınmış, bir gece ansızın da sözleşme biz işçileri sefalete mahkum edecek şekilde patronlar lehine sonuçlandırılmıştır" denildi.

Metal iş kolunda ortalama ücretin net 14 bin lira olup açlık sınırının gerisinde kaldığının belirtildiği açıklamada, "İş kolunda çalışan işçilerin en az yarısı ise bu ortalama ücretin altında maaş almaktadır. Şirketler kâr rekorları kırarken metal işçisi düpedüz sefalet koşullarında yaşamakta, borcu borçla kapatmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Sendika ayrımı yapılmadan bütün metal işçilerine birlik ve mücadele çağrısında bulunan işçiler, "Bizler, kâr ve ihracat rekorları kıran şirketlerde çalışan ama açlık sınırının altında ücretlerle üstelik de insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanan işçiler olarak ‘Artık yeter’ diyoruz. İş kolunda örgütlü tüm metal işçisi kardeşlerimize çağrımızdır! Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır bir ücret, insanca çalışma koşulları için birleşmekten ve birlikte mücadele etmekten başka şansımız yok" dedi. (DUVAR)