Merkez Bankası rezervleri yüzde 9 daha azaldı

Merkez Bankası'nın döviz varlıkları martta bir önceki aya göre yüzde 12,9, altın varlıkları ise yüzde 4,3 azaldı. Merkez'in net döviz ve altın yükümlülükleri ise 59 milyar 800 milyon dolara ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'nın rezervlerinin 128 milyar dolar eridiği belirtilirken, son açıklanan veriler de kaybın devam ettiğini ortaya koydu.

Merkez Bankası,  Mart 2021 dönemine ilişkin 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri' verilerini açıkladı. Buna göre;

Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 9 azalarak 86,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleştı. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 12,9 azalarak 46,2 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 4,3 azalarak 38,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 12,5 azalarak 26,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın yaklaşık 21,4 milyar doları anapara, 5,4 milyar doları faizden oluştu.

Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 59,8 milyar dolar olup, söz konusu tutarın 20,7 milyardoları bir ay vadeli.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşuyor. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 7,1 azalarak 45,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

SWAP ÇIKARILDIĞINDA NET REZERV EKSİ 60 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Swap (belirli bir süreliğine ödünç alınan miktar/döviz-TL takası) çıkarıldığında ise Merkez Bankası rezervleri eksiye düşüyor. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'ndaki 128 milyar doların akıbetiyle ilgili önceki hafta kendi hesaplamalarını paylaşmıştı. SWAP'ların borçlanmaların görülmemesi için gizlendiğini söyleyen Gürses, Merkez Bankası'nın bugün itibariyle net rezervinin eksi 60 milyar dolar olduğunu hesaplamıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)