Mahfi Eğilmez yazdı: 128 milyar dolara ne oldu?

İktisatçı Mahfi Eğilmez günlerdir tartışılan Merkez Bankası rezervlerini anlattı: Rezervler, faizi indirerek enflasyonu düşürme teorisi uğruna kullanılmış."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mahfi Eğilmez, kişisel web sitesinde kaleme aldığı 'Rezervlere ne oldu?' başlıklı yazısında Merkez Bankası'nın gizli bir protokol imzaladığı Hazine'ye döviz sattığını, Hazine'nin de bu dövizi kamu bankaları aracılığıya piyasaya verdiğini belirtti. 

Mahfi Eğilmez'in yazısının bir bölümü şöyle: 

2019 sonunda TCMB’nin swaplar hariç net rezervleri 18,4 milyar dolardı. 2020 sonu itibarıyla bu tutar eksi 58,4 milyar, 9 Nisan 2021 itibarıyla da eksi 60,6 milyar dolardır. Demek ki TCMB’nin rezervi kalmadığı gibi emaneten kendisinde bulunan rezervleri tamamlaması için bugün itibarıyla 60,4 milyar dolar bulması gerekiyor.

Son 15 ayda rezerv kaybı (artı 18,4 milyar dolardan eksi 60,6 milyar dolara inişle) 79 milyar dolar olmuş. 2021 yıl sonunda eksi 58,4 milyar dolar olan rezervler 9 Nisan 2021’de eksi 60,6 milyar dolar olduğuna göre rezervlerdeki azalma 2021 yılında durmamış, artmaya devam etmiş görünüyor. Buna ek olarak TCMB Başkanının yaptığı açıklamadan iki kurum arasında 2019 yılında yapılan (ve bu açıklamaya kadar kamuoyuna duyurulmamış olan) bir protokolle TCMB’nin Hazine’ye döviz sattığı, Hazine’nin de bu dövizleri kamu bankaları aracılığıyla kurun yükselmesini önlemek amacıyla piyasaya verdiği ortaya çıkmış bulunuyor.

Bunları da hesaba katınca kamuoyunda konuşulan 128 milyar dolarlık tutara ulaşılıyor. Burada sorulması gereken soru TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı meselesidir.

 YAZININ TAMAMI