Mehmet Ceyhan'dan molnupiravir açıklaması: Sıkıntılı olacaktır

Enfeksiyon hastalıkları profesörü Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın kullanmaya başlayacağı molnupiravir ilacıyla ilgili konuştu. Ceyhan, Bilim Kurulu'na da çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de, korona virüsüne karşı gelecek hafta kullanılmaya başlanacak molnupiravir etken maddeli antiviral ilaçla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ceyhan, "Aynı durumda kullanılabilen yüzde 85 etkili antikor karışımı ve yüzde 90 etkili paxlovid varken, insanlara etkin olduğu bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacaktır" dedi.

 

'FRANSA GİBİ BAZI ÜLKELER SİPARİŞ ANLAŞMALARINI İPTAL ETTİLER'

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Ceyhan, molnupiravirin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki onay sürecini de anlattı.

Ceyhan, "FDA 10'a karşı 13 oyla 30 Kasım'da acil kullanım onayı verdi. Onay için sunulan çalışmalarda kullanılan kişi sayısı çok düşüktü (776). Bu nedenle yanılma payı yüksekti. Nitekim ilk çalışmalara göre açıklanan yüzde 50 etkinlik daha sonra yüzde 30 bulundu (Turkovac'da da aynı endişeyi yaşıyoruz. Yaygın kullanılacak bir aşı için 1200 civarında vakalık çalışma bir faz 3 çalışması olamaz) Hindistan’da yapılan 2 çalışmada ise ilaç etkisiz bulundu. Fransa gibi bazı ülkeler sipariş anlaşmalarını iptal ettiler" dedi. 

Sosyal medyada yaptığı açıklamada, "2021'in mayıs-ağustos aylarında ABD'de 762 kişide ilacın etkinliği yüzde 50 bulunurken, ağustos-kasım aylarında etkinlik yüzde 0 bulunmuş" ifadelerini kullanan Ceyhan, "Bu da molnupiravirin delta ve beta varyantlarına karşı etkisiz olması olasılığını artırıyor. İlacı üreten firma gelir düzeyine bakarak 104 ülkeye üretim izni verdi. Türkiye bu ülkeler arasında yok. Satın alacaksak bir tedavi maliyeti 700 dolar civarında" diye belirtti.

Ceyhan, Bilim Kurulu'na da çağrı yaparak sözlerini şöyle noktaladı, "Aynı durumda kullanılabilen yüzde 85 etkili antikor karışımı ve yüzde 90 etkili paxlovid varken, insanlara etkin olduğu bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacaktır. Virüsün RNA'sına entegre olan bu ilaçlar virüste mutasyon riskini artırabilir. Bence molnupiravir konusu gündemi meşgul edecek durumda değil. Bilim Kurulu zamanını virüs yayılımını azaltacak önlemler ve aşılamayı artırmak için harcasa, daha yararlı olacaktır." (HABER MERKEZİ)