Manavgat'ta linç girişimine uğrayan iki kardeşin babası: Size su getiren insanlara böyle mi davranıyorsunuz

Manavgat yangınını çıkardıkları iddiasıyla linç girişimine uğrayan iki kardeşin babası Ahmet Yavuz “Bir sineğe bile zarar veremezler. Hala linç girişimi olabilir. Karakolda olmaları daha iyi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de son üç günde Antalya’nın Manavgat ilçesi başta olmak üzere 22 kentte ‘eş zamanlı’ çıkan orman yangınlarının söndürülmesi çalışması tüm hızıyla sürüyor.

Antalya ve Muğla’nın da aralarında bulunduğu turizm bölgelerini etkileyen ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınların çıkış sebebiyle ilgili araştırmalar devam ederken, ‘sabotaj’ iddiaları da gündeme geliyor.

LİNÇ GİRİŞİMİ: ARABAYI ATEŞE VERDİLER

Manavgat’ta, üç gündür devam eden yangında evleri ve arazileri yanan vatandaşlar, yangını çıkardıkları iddia edilen iki kişiye dün Hocalı Mahallesi girişinde linç girişiminde bulundu. Ormanı ateşe verdikleri öne sürülen iki kişinin araçlarının önünü keserek saldırmaya başlayan kalabalık, bir yandan da aracı ateşe verdi. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen Jandarma ekipleri, iki kişiyi araca bindirerek bölgeden uzaklaştırmak istedi ancak saldırganlar buna da engel olmaya çalıştı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU KALABALIĞI İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

Ekip aracının kapısını açarak taşla saldıran bölge halkı, uzun süre Jandarma aracının bölgeden çıkmasını engelledi. Grubun sayısı hızla artarak yaklaşık 3 bin kişiye ulaşmasıyla bölgeye çevik kuvvet ekipleri yönlendirildi.

Tepkilerin dinmemesi üzerine olay yerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan geldi. Vatandaşları dağılmaları için ikna etmeye çalışan Çavuşoğlu ile yurttaşlar arasında geçen konuşma sırasında linç edilmekten kurtarılan iki kişi bölgeden çıkarıldı. Ardından iki kişi ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

'YARDIM İÇİN GİTTİLER'

Manavgat’ta linç girişimine uğrayan 2 kardeşin babası Ahmet Yavuz çocuklarının Manavgat’a ‘yangının söndürülmesine yardım etmek’ için gittiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Çocuklar dün (29 Temmuz) sabah saatlerinde yangında ihtiyaç var ‘biz gidiyoruz’ dediler. Benim çalıştığım şirketin Denizli plakalı (20) aracıyla yola çıktılar, araca yardım amaçlı biraz su yükledik. Aradan zaman geçtikten sonra bu olayın yaşandığını öğrendim hemen olay yerine gittim. Çocuklarımın Jandarma aracında bölgeden çıkmalarına izin verilmiyordu. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu olay yerine geldi. Hatta ben de o arada ‘size su getiren insanlara böyle mi davranıyorsunuz’ diyerek sitemde bulundum. Sonrasında çocuklar bölgeden uzaklaştırıldı. Bir cehaletle, eksik bilgiyle çocuklara bir saldırı oldu ama hamdolsun jandarma zamanında gelerek zırhlı araca çocukları aldığı için bir kaybımız olmadan akşam saati kurtuldular.”

'ÇOCUKLARIN ŞU AN KARAKOLDA OLMALARI DAHA İYİ'

İki çocuğunun da hafız olduğunu belirterek, “Bir sineğe bile zarar veremezler” diyen baba Yavuz, bu yaşananların bir yanlış anlaşılma sonucu ortay çıktığını, kimseye kızgın olmadığını kaydederek şöyle konuştu:
“Çocuklardan bir tanesi açıktan ilahiyat okuyor, imamlığa hazırlanıyor. Diğeri de benim yanımda çalışıyor. Süs Balığı üretimi yapıyoruz. Kendi halinde yıllardır Antalya’da yaşayan bir aileyiz. Sosyal medyada hala hakaretler, argo yaklaşımlar sürüyor. Halen bir linç girişimi olabilir, tehlike devam ediyor. Şu an hala karakoldalar. Şu an güvenlik nedeniyle hangi karakolda olduklarını açıklamıyoruz. Gün içinde karakola gittik çocuklarla görüşmek istedik ancak prosedür gereği göstermediler. Şu an karakolda olmaları benim için daha iyi. Birkaç avukat gözaltı işlemi için yardımcı olmak istedi ancak biz avukat istemedik.

'ORADA ÇOK KÖTÜ BİR PSİKOLOJİ VAR'

Linç girişiminin ardından çocukların sağlık durumunun ufak tefek sıyrıklar dışında iyi olduğu bilgisini aldıklarını vurgulayan Yavuz, olayın çıkış anını ise şöyle anlattı:
“Bizim bilgimize göre muhtarın görevlendirdiği iki kişi çocuklara kimlik sormuş, çocuklarda ‘şimdi kimlik zamanı mı yangına müdahale edelim’ demiş arabadaki suya yönelmiş. Oradan sonra bir yanlış anlaşılmanın da etkisiyle olay büyümüş. Çocuklar hiçbir mukavemet göstermeden Jandarmanın zırhlı aracına binmişler ancak insanlar jandarma aracının bölgeden çıkmasına izin vermemiş. Uzun süre çocukları linç etmek için olaylar sürmüş. Benim çalıştığım şirket adına kayıtlı bir aracı da devirip yakmışlar. Gerekeni yapacağız. Ama bu linç girişimini tamamen doğal karşılıyorum. Ben olsam da belki öyle davranabilirdim. Orada çok kötü bir psikoloji var” sözleriyle anlattı.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMIŞLAR: BİR ŞEYLER YAPMAK LAZIM!

Diğer yandan ormanda yangın çıkardıkları iddia edilen kişiler, sosyal medya hesapları instagram üzerinden Manavgat yangını paylaşmış. Manavgat yolunda sosyal medya hesabından bir başka profilin “Manavgat yangını kontrol atına alınamıyor. Acilen afet kararı alınıp Türkiye’nin seferber olması gerekir. Hatta yabancı ülkelerden yardım talebi şart. Arazöz ve itfaiyeler yangın yerlerine yetişemiyor” sözlerini içeren gönderiyi paylaşan kişiler, gönderiye “Bir şeyler yapmak lazım” ifadelerini de eklediği görülüyor.