Mahsa Jîna Emini'nin dayısına hapis cezası

İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Mahsa Jîna Emini'nin dayısı Safa Alei, devrim mahkemesi tarafından 5 yıl, 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da 'başörtüsünü düzgün bağlamadığı' gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınan ve gözaltında katledilen 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini'nin dayısı Safa Aeli, Emini'nin ölümü sonrası ülke çapında patlak veren protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle görülen davada 5 yıl, 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Aeli'ye verilen hapis cezasını, Norveç merkezli Hengaw hak örgütü ve ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) duyurdu. Buna göre, 30 yaşındaki Aeli, Emini'nin memleketi Saqqiz'deki devrim mahkemesinde görülen davada, Aeli'nin protestolar sırasında öldürülen bir güvenlik görevlisinin biyografisinin yer aldığı bir belge hazırlamasına ve nihai belgeye ilişkin 'kendi kişisel yorumunu' yargı makamlarına iletmesine de hükmedildi. 

EYLÜL AYINDA KEFALETLE SERBEST BIRAKILMIŞTI

Hengaw'ın paylaştığı bilgilere göre, mahkeme kararı uyarınca, Safa Aeli, hazırlamasına hükmedilen belge ile ilgili sosyal medya hesaplarından da sesli bir mesaj paylaşacak, fakat bunun dışında, protestolarla ilgili herhangi bir görüş bildirmesi yasak olacak.

Öte yandan, ailenin avukatı Saleh Nikbakht, Aeli'nin cezasının ertelendiğini ve 3 yıl, 6 ayı hapishanede geçirmek durumunda olduğunu söyledi. Aeli'ye yöneltilen suçlamalar arasında ise 'iç güvenliği ihlal eden protestolarda yer alma, hükümet karşıtı propaganda yayma ve ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney'e hakaret etme' suçlamaları yer aldı. 

Protestoların ardından Eylül 2023'te tutuklanan Aeli, bir ay sonra, yeğeninin birinci ölüm yıldönümünden günler önce kefaletle serbest bırakılmıştı. Hak örgütlerinin paylaştığı bilgilere göre, bugüne kadar Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam cezasına mahkum edilen dokuz kişinin cezaları infaz edilmiş durumda. 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)