İran'da Jîna Emini protestolarına katılan 23 yaşındaki genç idam edildi

Mahsa Jîna Emini'nin ölümünün ardından düzenlenen protestolara katılan 23 yaşındaki Muhammed Kubadlu, temyiz hakkı bulunmasına rağmen idam edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran yargısının Mizani internet sitesi, Tahran'da Mahsa Jîna Emini'nin ölümünün ardından düzenlenen protestolara katılan ve tutuklanarak idama mahkum edilen Muhammed Kubadlu'nun bu sabah cezasının infaz edildiğini duyurdu. Kubadlu'nun idamının ertelenmesi için sosyal medyada kampanyalar yürütülüyordu.

Rûdaw'ın aktardığına göre, 23 yaşındaki Muhammed Kubadlu Tahran'ın Parand kasabasındaki protestolarda bir polis memurunun öldürülmesi ve beş kişinin de yaralanmasına karıştığı iddiasıyla 2022'de İran Yüksek Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı. Muhammed Kubadlu bu sabah (23-1-2024 Salı) idam edilirken, sosyal medya platformlarında idamının durdurulması için çağrılar yapılıyordu. Muhammed Kubatlu’nun avukatı verilen cezanın yasa dışı olduğunu ve davasının yeniden gözden geçirilmesini talep etmişti.

'TEMYİZ HAKKI VAR, İDAMI KASITLI CİNAYET'

Kubadlu’nun avukatı Amir Reisiyen, "Muhammed Kubatlu'nun temyiz hakkı var, dolayısıyla cezasının infazı yasal olarak yerine getirilemez. Eğer cezası infaz edilirse şüphesiz bu kasıtlı bir cinayet olarak kayda geçer" dedi.

Uluslararası Af Örgütü ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Muhammed Kubadlu'nun davasının kusurlu olduğunu,  genç adamın psikolojik sorunlarının olduğunu ve "itiraflarının işkence altında alındığını” ve dosya hakkında gizlilik kararı alındığını duyurarak, idam edilmemesi yönünde İran’a çağrıda bulunmuştu. Oğlunun idamının durdurulması için çaba gösteren Muhammed Kubadlu'nun annesi Masuma Ahmadi sosyal medyada yayınladığı bir videoda "Oğlumun akıl sağlığı yerinde değil. Avukatsız sorgulandı ve mahkemenin ilk duruşmasında ölüm cezasına çarptırıldı" dediği görülüyor.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca İran yargısı, 2022-2023 Jina Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle onlarca kişiye idam cezası verdi. İdam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olanlardan bazılarının cezaları kamuoyunun baskısı ve yürüten kampanyalar sayesinde hapis cezasına çevrildi.

İDAM CEZASI YERİNE 16 YIL HAPİS VE SÜRGÜN

Öte yandan 'kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak' suçlamasıyla idama mahkum edilen 24 yaşındaki Mahan Saderat Merni hakkındaki karar ise, 16 yıl hapis ve sürgün cezasına çevrildi. Mizan Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Emini protestoları sırasında gözaltına alınan ve 'bir kişiyi bıçakla yaralamak, kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak ve başkasına ait bir motosikleti ateşe vermekle' suçlanan Merni hakkında karar, Yargıtay tarafından bozuldu.

16 Eylül 2020 tarihinde Emini'nin ahlak polislerinin gözaltında hayatını kaybetmesi ardından İran ve Rojhılat kentlerinde aylarca süren gösteriler patlak vermişti. Ailesi ve insan hakları savunucuları onun ahlak polisi tarafından dövüldüğünü özellikle başın aldığı darbeler nedeniyle yaşamını kaybettiğini savunurken, İran hükümeti bu ailenin bu iddialarını reddetti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler iran emini amini idam infaz