Mahkeme derneğe verilen idari para cezasını iptal etti: 'Haksız ve subjektif sebeplerle verildi'

Akçay Sazlığı'nda OSB projesinin iptali için dava açan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'ne verilen ceza 'haksız ve subjektif' bulunarak iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde yürüttüğü ekoloji mücadelesi ile bilinen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne, yapılan denetimler sonucu toplamda 51 bin 730 TL idari para cezası kesildi. Edremit Kaymakamlığı tarafından verilen idari para cezasına Altıparmak Hukuk Bürosu avukatlarınca itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Edremit Sulh Ceza Hakimliği ise söz konusu cezayı iptal etti.

'BU CEZA HAKSIZ VE SUBJEKTİF SEBEPLERLE VERİLDİ'

Altıparmak Hukuk Bürosu'nun cezaya itirazında Edremit Kaymakamlığı'nın makul sınırdan uzaklaşarak adeta derneği faaliyet yapamaz hale getirecek denli ağır bir para cezası verdiği ifade edildi. İtirazda cezanın haksız ve subjektif bir sebeplerle verildiğine ve Akçay Sazlığı'nın korunması amacıyla OSB projesinin iptali için açılan dava ile yakından ilgili olduğuna da dikkat çekildi.

Edremit Sulh Ceza Hakimliği ise bin 730 TL tutarındaki idari para cezasını, “dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgesine bağışçıya ait kişisel verilerin eklenmesinin öngörülmediği” gerekçesi ile tamamen iptal etti. Mahkeme, 50 bin TL'lik para cezası hakkında ise “ idari para cezası kararının asgari had olan 5 bin TL olarak devamına” karar vererek, 45 bin TL'lik kısmın kaldırılmasına karar verdi.

DERNEK OSB'YE DAVA AÇTI, OSB YÖNETİMİNDE OLAN KAYMAKAMLIK İNCELEME BAŞLATTI

Konuya ilişkin açıklama yapan Altıparmak Hukuk Bürosu ise dernekler mevzuatının, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin faaliyetlerini cezalandırma aracına dönüştürüldüğünü belirtti. İptal kararının, elindeki kamu gücünü ve ceza verme yetkisini haksız ve subjektif saiklerle kullanarak sivil toplum faaliyetlerine engel olmak isteyen idarelere “dur” denmesi açısından önemli bir karar olduğu vurgulayan Altıparmak Hukuk Bürosu, şu ifadelere yer verdi;

“İdari para cezasına itiraz süreci hukuk büromuzca üstlenilen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, dernek tüzüğündeki amaçlara uygun olarak, doğa hakkı ihlallerinin yaşandığı birçok projeye karşı dava açmıştır. Bu davalardan bir tanesi, Kuzey Ege'nin neredeyse tek sulak alanı olan Akçay Sazlığı’nın Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesi ile yok edilme girişimine karşı açılmıştır ve Edremit Kaymakamlığı bahsi geçen OSB’nin yönetimindedir. Bu davaların açılmasının hemen sonrasında Edremit Kaymakamlığı talimatıyla ile müvekkil dernek defter ve kayıtları incelemeye alınmıştır.”

Yapılan incelemeler sonucunda ise dernek başkanı Süheyla Doğan Ünal'a iki ayrı para cezası verildiği de hatırlatılan açıklamada, bu cezalardan birinin bin 730 diğerinin ise 50 bin TL olduğu belirtildi. (DUVAR)