Çevre örgütüne suç duyurusu... Gerekçe: Depremzede çocuklara ayakkabı göndermek

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'ne 51 bin 730 TL para cezası verildi. Edremit Kaymakamlığı depremzede çocuklara ayakkabı gönderdiği için dernek hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde verdiği doğa mücadelesi ile bilinen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nde yapılan denetimler sonucu 51 bin 730 TL idari para cezası kesildi. Dernek hakkında 2017 yılında Ayvacık’ta meydana gelen depremin ardından depremzede çocuklara yönelik bot yardımları ile ilgili olarak da Edremit Kaymakamlığı tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Dernek Başkanı ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, denetimler sırasında, 'Alındı' belgelerinin bazılarında T.C. Kimlik Numarası'nın yazılmaması, karar defterinde karar numaralarının her yıl 1'den başlatılmamış olması, online sistemden beyan edilmesi gereken bir meblağın geç beyan edilmesi gibi gerekçelerle ile 51 bin 730 TL para cezası kesildiğini belirtti. Süheyla Doğan, söz konusu cezaların “uyarı” gerektiren cezalar olduğunu, kesilen cezanın ise “astronomik” olduğunu söyledi. 

Denetimlerde, 6 Şubat 2017’de Ayvacık-Gülpınar’da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem sonrası çocukların ayakkabı talebi üzerine dernek tarafından 100 çocuğa bot temin edilmesi de suç olarak değerlendirildi. Edremit Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Süheyla Doğan da suç duyurusu kapsamında savcılığa ifade verdi.

Depremden sonra dayanışmak üzere köy ziyaretleri gerçekleştirdiğini dile getiren Doğan, “Tanıştığımız bir köylü kadın çocuklarının ayaklarının üşüdüğünü ve kışlık bot ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bunun üzerine derneğimiz yönetim kurulu kararı ile dernek bütçesinden 100’ün üzerinde çocuğun bot ihtiyacını karşıladık. Son derece insani olan ve bir kez yapılan bu destek, görevlilerce ‘Derneğin tüzüğüne aykırı bir faaliyet olarak’ değerlendirilerek ceza gerekçesi yapıldı. Cumhuriyet Savcılığı`na suç olarak bildirildi. Cezası da 50 günden az olmamak üzere adli para cezasını içiren suç duyusu sonrası karakolda ifademizi verdik” dedi.

'KARALAMA KAMPANYASI BAŞLADI'

Doğan, bölgede verilen çevre mücadelesinin bir takım güç odaklarını rahatsız ettiğini, önce yerel bir gazetede derneği yönelik bir karalama kampanyası başlatıldığını ardından da denetimlerin ve cezaların birbiri ardına geldiğini söyledi. Doğan, “Bergama mücadelesinden bu yana ülkemizin her yanında yaşam savunucularına yapılan saldırının aynısı idi. Kimin/kimlerin bu talimatı verdiğini merak ediyoruz. Karalama kampanyasının arkasından hızla Edremit Kaymakamlığı tarafından vergi dairesi uzmanları ile birlikte derneğimizin tüm kayıtları sıkı bir denetimden geçirildi. Belli ki haberler etkili olmuştu” diye konuştu.

Tüm faaliyetlerinin doğa ve yaşamı koruma amacıyla yaptıklarını ve şeffaf olduklarını dile getiren Doğan, denetim mekanizmasının her zaman çalıştırılması gerektiğine, buna itiraz etmediklerini söyledi. “Veremeyecek hiçbir hesabımız da yok” diyen Doğan, “Ancak denetimin amacı mutlaka bir hata bulmak ve cezalandırmak oldu;  uyarıyla ihtarla düzeltilebilecek ufak tefek işlemler ne yazık ki astronomik cezalara ve savcılığa yapılan suç duyurularına kadar geldi” ifadesini kullandı.

Edremit’te Ayvalık Sulak Alanı’nda moloz dökülmesine karşı açılan davanın kazanılması sonrası derneğe yönelik bastıların arttığına dikkat çeken Doğan, barış içerisinde, özgür ve ekolojik bir yaşam için, tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen, mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. Doğan, “İdari para cezaları için Sulh Ceza Hakimliği`ne gereken itirazımızı yaptık. Adli ceza için ifademizi verdik. Ayrıca, uğradığımız haksızlık ve itibarsızlaştırma için tazminat davası hakkımız saklı olmak üzere yalan haber için noter aracılığıyla tekzip metni gönderdik” dedi.

KAZDAĞLARI EKOLOJİ PLATFORMU CEZALARI PROTESTO ETTİ

Cezaların ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne destekler da artmaya başladı. Biga Yarımadasında yer alan ekoloji örgütleri, son dönemde kendilerine yönelik baskı, ceza, itibarsızlaştırmaya karşı Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısı ile Altınoluk’ta bir araya geldi. Çevre örgütleri, idari para cezasına maruz kalan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği merkezine destek ziyareti yaptı. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan ve Kazdağları Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Emine Pehlivan yaptıkları açıklamada Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları ve Burhaniye Çevre Platformu’na yönelik cezalara, yerel basın aracılığı ile yapılan itibarsızlaştırma, kriminalize etme çabalarına karşı tepkileri dile getirdi.