Macron'a seçim sonrası tebrik yağıyor: Putin ve Şi Cinping de listede

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un seçim zaferini Rusya, Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinin liderleri tebrik etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün yapılan seçimleri kazanması sonrası aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu ülke liderlerinden tebrik yağdı.

Rus haber ajansı Interfax'in Kremlin'den aktardığına göre, Putin Macron'a bir tebrik mesajı gönderdi. Mesajda, "Size yönetim ve esenlik konusunda içtenlikle başarılar diliyorum" denildi.

ÇİN'DEN MESAJ: MACRON'LA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Çin'in devlet yayıncısı CCTV'nin aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Macron'u tebrik edenler arasında yer aldı. Çin liderinin “Bağımsızlık, karşılıklı anlayış, öngörü ve yarara dayalı diplomatik ilişkileri sürdürmek için Başkan Macron ile çalışmaya devam etmek istediği" yönünde mesaj ulaştırdığı aktarıldı. Buna göre, Çin lideri, Çin-Fransa ilişkilerine her zaman "stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften" baktığını da sözlerine ekledi.

AVRUPA LİDERLERİNDEN PEŞ PEŞE TEBRİK

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Macron'un yeniden seçilmesinin “tüm Avrupa için harika bir haber” olduğunu söylerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransız seçmenlerin “bugün Avrupa'ya güçlü bir güven oyu gönderdiği" mesajları paylaştı. İspanya, İsveç, Romanya, Litvanya, Finlandiya, Hollanda ve Yunanistan'ın liderlerinin yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de tebrik mesajı paylaşanlar arasında. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından "Bravo Emmanuel. Bu çalkantılı dönemde, sağlam bir Avrupa'ya ve daha egemen, stratejik bir AB'ye bağlı bir Fransa'ya ihtiyacımız var" açıklaması yaptı. 

BIDEN: YAKIN İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK

ABD Başkanı Joe Biden da Macron'un zaferini kutladı. Biden'ın Twitter hesabından "Fransa bizim en eski müttefikimiz ve küresel zorluklarla mücadelede önemli bir ortağımız. Ukrayna'yı desteklemek, demokrasiyi savunmak ve iklim değişikliğine karşı koymak da dahil olmak üzere dört gözle yakın işbirliğimizi sürdürmeyi bekliyorum" açıklaması yapıldı. (DIŞ HABERLER)

 

 


Rusya'nın 24 Şubat'ta ülkesini işgalinden bu yana Macron ile birkaç kez görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Fransız mevkidaşını telefonla tebrik etti.

Zelenskyy, Twitter'da Macron'u "Ukrayna'nın gerçek dostu" olarak nitelendirdi.

“[Fransız] halkı adına ona daha fazla başarı diliyorum. Desteğini takdir ediyorum ve yeni ortak zaferlere doğru birlikte ilerlediğimize inanıyorum” diye Ukraynaca ve Fransızca yazdı.

Avustralya ve Kanada liderleri de Macron'u tebrik etti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Macron'un zaferinin “belirsiz zamanlarda eylem halindeki liberal demokrasinin harika bir ifadesi” olduğunu söyledi ve Fransız lidere ve ülkesine “özellikle Avrupa'daki liderliğiniz ve Avustralya'nın önemli bir ortağı olarak başarılar dilediğini” söyledi. Hint-Pasifik”.

 


Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Kanada ve Fransa'daki insanlar için en önemli konularda - demokrasiyi savunmaktan iklim değişikliğiyle mücadeleye, orta sınıf için iyi işler yaratmaya ve ekonomik büyümeye kadar - birlikte çalışmalarımızı sürdürmeyi dört gözle beklediğini söyledi. .

Etiketler macron fransa