Lukaşenko doğalgaz kartını açtı: Avrupa'yı biz ısıtıyoruz

Belarus lideri Lukaşenko, Polonya sınırındaki sığınmacı krizi nedeniyle yeni yaptırım planlayan AB'ye karşı doğalgaz kozunu kullanma sinyali verdi: Biz Avrupa'yı ısıtıyoruz, onlar hâlâ tehdit ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, Polonya sınırındaki göçmen krizi nedeniyle Avrupa Birliği'yle (AB) yaşadığı gerilimde doğalgaz tehdidini masaya sürdü. Lukaşenko, Brüksel'in göçmen krizine misilleme olarak yeni yaptırım kararı alması halinde Avrupa'ya ülkesi üzerinden giden Rus doğalgazını kesme tehdidinde bulundu.

'KAFASIZ İNSANLAR KONUŞMADAN ÖNCE DÜŞÜNSÜNLER'

AB'nin Belarus'u sınıra sığınmacı taşıyarak 'hibrit bir saldırı' düzenlemekle suçlamasına ve yeni yaptırımlar planlamasına tepki gösteren Lukaşenko, Belarus üzerinden Polonya ve Almanya'ya doğalgaz taşıyan Yamal-Avrupa hattının vanalarını kapatma ihtimalini gündeme getirdi. Lukaşenko, "Biz Avrupa'yı ısıtıyoruz, onlar bizi hâlâ sınırı kapatmakla tehdit ediyorlar. Peki ya doğalgazı kesersek?" dedi. Belarus devlet ajansı Belta'nın aktardığına göre Lukaşenko, "Dolayısıyla, Polonya liderliğine, Litvanyalılara ve diğer kafasız insanlara konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı. 

AB'DEN 'HİBRİT SALDIRI' SUÇLAMASI

Brüksel Lukaşenko'yu, insan hakları ve tartışmalı başkanlık seçimleri gerekçesiyle uygulanan yaptırımlara misilleme olarak AB üyeleri Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınırlarına sığınmacıları taşımakla suçluyor. Pazartesi gününden bu yana yüzlerce sığınmacının gittiği Polonya sınırındaki kriz devam ederken, AB dışişleri bakanlarının Belarus'a beşinci bir yaptırım paketine gelecek hafta başı onay verebileceği belirtiliyor. İddiaları reddeden Belarus ise Polonya'yı sınırda sığınmacılara karşı asker yığarak ikili anlaşmaları ihlal etmekle suçluyor.

Uzmanlar, AB ülkelerinde doğalgazın zaten rekor fiyatlara yükseldiğine, Belarus'un Rusya'yı da ikna edip doğalgazı kesme tehdidini hayata geçirmesi halinde Avrupa piyasasının son derece olumsuz etkileneceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)