Rus bombardıman uçakları, Belarus'ta devriye uçuşu gerçekleştirdi

Rusya'ya ait bombardıman uçaklarının, Avrupa Birliği ile gerilim yaşayan Belarus'un hava sahasında devriye uçuşu yaptığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Тu-22m3 tipi bombardıman uçaklarının Belarus hava sahasında uçuş gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında 2 Тu-22m3 tipi stratejik bombardıman uçağının Belarus hava sahasında devriye görevi yaptığı ve Rusya'ya geri döndüğü belirtildi.

Açıklamada uçakların, Rusya ile Belarus'un ortak gerçekleştirdiği hava savunma sistemi denemesinde yer aldıkları, ayrıca uçuş sırasında uçaklar ile Rusya ve Belarus ordularının karadaki komuta noktaları arasındaki iletişimin test edildiğini aktarıldı.

Rus uçaklarının devriye uçuşu, Belarus'un Polonya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle gerilim yaşadığı bir dönemde gerçekleşti.

NE OLMUŞTU?

AB'nin yaptırım uyguladığı Belarus'ta, binlerce mülteci Polonya sınırı geçmek için sınır hattında bekliyor.

Belarus, mültecileri AB yaptırımlarına misilleme olarak sınıra taşımakla suçlanıyor. Polonya, Belarus güvenlik güçlerinin mültecilere sınıra kadar eşlik ettiğini iddia ediyor.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzky, Belarus'u “ateşli silahların kullandığı ve insanların öldüğü, büyük bir olay çıkarmaya çalışmak”la suçladı.

İddiaları reddeden Belarus ise Polonya'yı sınıra ek asker yığarak ikili anlaşmaları ihlal etmekle ve yapıcı çözümleri göz ardı etmekle sorumlu tuttu.

İki tarafa sağduyu çağrısı yapan Rusya, Belarus hükümetiyle yakın temasta olduğunu belirtti. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de görüşme yaptığı açıklandı.