Kuzey Kore'den yeni füze denemesi: Japonya protesto notası verdi

Kuzey Kore'nin Japon Denizi açıklarına üç füze atmasına Japonya ve Güney Kore tepki gösterdi. ABD Başkanı Biden'ın gelecek hafta Güney Kore ziyareti öncesi bölgede güvenlik riskinin arttığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın 20-24 Mayıs'ta Japonya ve Güney Kore'yi ziyareti öncesi Kuzey Kore'den yeni bir füze denemesi yapıldı. Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, Kuzey Kore'nin dün fırlattığı üç füzenin Japon Denizi (Doğu Denizi) açıklarında "ulusal münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü" söyledi.

TOKYO: 'BARIŞ VE İSTİKRARI TEHDİT EDİYOR'

Kuzey Kore'nin batı kıyılarından fırlatılan füzelerin 100 kilometre irtifaya ulaştığını ve 350 kilometre seyrettiğini belirten Kişi, "Kuzey Kore'nin bu faaliyetleri, ülkemizin barış ve istikrarını tehdit ediyor" dedi, bölgede seyreden gemi ya da uçaklara yönelik bir hasar saptanmadığını bildirdi. Japonya'nın Pekin Büyükelçiliği'nin Kuzey Kore'ye protesto notası verdiğini de kaydetti.

SEUL: 'GÜVENLİK TEHDİDİ DERİNLEŞİYOR'

Güney Kore'den de benzer bir tepki geldi. Ülkede bu ay başında yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Park Jin, Tokyo-Seul ilişkilerinde "kabul edilebilir çözüm", Kuzey Kore ile ilişkilerde "diyaloğa açık kapı" arayacaklarını söyledi. Kuzey Kore'nin füze denemelerini artırmasının güvenlik tehdidini derinleştirdiğini savunan Park Jin, Biden'ın ziyaretinde olası tehditlere karşı Güney Kore'nin caydırıcılığının artırılmasının müzakere edileceğini söyledi.

Park, "Eğer Kuzey Kore nükleersizleşmeye yönelik nesnel adım atarsa, aktif olarak Kuzey Kore'ye ekonomik destek vermeyi ister ve (bu ülke ile) ekonomik iş birliği arzularız" diye konuştu.

FÜZE DENEMESİ 15'E YÜKSELDİ 

Kuzey Kore'nin bu yılın başından beri füze denemesi sayısı 15'e yükseldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin peş peşe füze denemesi faaliyetlerini yakından takip ettiklerini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)